آموزش عکاسی با موبایل و نکات عکاسی حرفهای با گوشی موبایل
یکی از دغدغههای کاربران شبکههای اجتماعی تولید محتوا برای سایر کاربران است. جذابیت یک محتوا به تصاویری است که در کنار متن بکار میرود. اینستاگرام را در نظر بگیرید. ما با دیدن تصاویر و ویدئوها به سمت پیجی کشیده میشویم. علاوه بر موضوع، کیفیت و جذابیت تصویر باعث کشش ما به آن محتوا میشود. بلاگرهایی که حوزه کاریشان سفر یا غذاست را تصور کنید. اگر تصاویرشان با کیفیت و حرفهای نباشد، بسیاری از فالورهایشان را از دست میدهند.
همه این اشخاص توان خرید دوربین حرفهای و تجهیزاتش را ندارند. خیلیها تازه میخواهند از صفر شروع کنند. همچنین استفاده از دوربین حرفهای به سادگی امکان پذیر نیست. نیاز به تحصیل در رشته عکاسی و آموزشهای پیشرفته دارد. برای همین بسیاری از عکسهایی که در صفحات مجازی میبینید، با گوشی گرفته شدهاند. از این رو یادگیری نکات عکاسی حرفهای با موبایل مهم است.
گوشیهای امروزی قابلیتهای بالایی برای عکاسی دارند. همیشه و همه جا همراهتان است. به هر جا که سفر کنید میتوانید آن را ببرید. استفاده از دوربین موبایل برای عکاسی آسانتر است. دوربین گوشی عملکرد بالایی در روشنایی روز دارد. علاوه بر اینها روز به روز کیفیت دوربین موبایلها ارتقا پیدا میکند. هر روز عکسهای فوقالعادهای را در شبکههای اجتماعی میبینید که مردم به وسیله گوشی میگیرند. مطمئناً روشهایی وجود دارند که از آنها بیخبرید. در اینجا قصد داریم آموزش عکاسی با موبایل را در هفت ترفند معرفی کنیم. یادگیری اصول و مبانی عکاسی با موبایل کمک میکند تا کیفیت عکسهایتان در رده بالایی قرار بگیرد و توجهها را به خود جلب کند.
ترفندهای عکاسی با موبایل
به عنوان یک پیشنهاد اولیه حتما نگاهی به نکات و ترفندهای موبایل بیندازید. مطمئنا میتوانید ایدهها و نکات جالبی پیدا کنید.
بعضی وقتها آن قدر با گوشی از یک سوژه عکس میگیریم که دست آخر، خسته و کلافه بیخیال عکاسی میشویم. عکاسی اصولاً کار آسانی نیست. عکاسها سالها برای یادگیری آن تلاش میکنند. بنابراین ما نمیخواهیم با آموزش چند ترفند از شما یک عکاس بسازیم. بلکه فقط نکات عکاسی حرفه ای با موبایل را بررسی میکنیم.
ترفند اول: ثابت کردن جای موبایل
خیلی وقتها موقع عکاسی و هنگام تمرکز دستهایتان شروع به لرزیدن میکنند. چه لرزش کم و چه زیاد باشد بر کیفیت عکس تاثیر میگذارد. برای کاهش لرزش موبایل میتوانید یکی از کارهای زیر را انجام دهید:
- موبایل را در جای ثابتی قرار دهید. میتوانید برای عکاسی از تایمر دوربین استفاده کنید. اگر نه پس طوری آن را قرار دهید که بتوانید شات را لمس کنید.
- از یک تکیهگاه استفاده کنید. اگر موقعیت مناسب کنار دیوار یا درخت وجود دارد، به آن تکیه دهید.
- لرزش دست ممکن است ناشی از لرزش بدن باشد. اگر می توانید زاویه مناسب را پیدا کنید، روی زمین بنشینید یا دراز بکشید.
- نحوه ایستادن شما هم بر لرزش بدنتان تاثیر میگذارد. پاهای خود را به عرض شانه باز کنید و آرنجهایتان را به بدنتان بچسبانید. دوربین دقیقاً مقابل صورتتان قرار میگیرد.
- از دکمه صدا برای گرفتن عکس استفاده کنید.
- به هیچ وجه نفس خود را حبس نکنید.
- از لوازم جانبی استفاده کنید. میتوانید از مونوپاد و گوریلاپاد برای کاهش لرزش و ثبات بیشتر استفاده کنید. گاهی اوقات استندها هم کمکتان میکنند. استفاده از این لوازم برای کسانی که برای یادگیری نکات عکاسی حرفهای با موبایل به طور حرفهای پیگیر هستند، ضروری است.
ترفند دوم: تنظیمات نور و فوکوس دوربین موبایل
یکی از اصول و مبانی عکاسی با موبایل استفاده از فوکوس دوربین است. دوربین گوشیهای هوشمند برای تنظیم نور و فوکوس به صورت پیش فرض تنظیم شدهاند. فوکوس در موبایل برای وضوح بالا و جلوگیری از تاری عکس اهمیت دارد. در ادامه آموزش عکاسی با موبایل نحوه فوکوس کردن را به طور کامل یاد میگیرید.
- فوکوس دستی: هر محیطی که در آن عکاسی میکنید شامل دامنه بزرگی از نورهای کم و زیاد است. نقاط تاریک و روشن هستند که به عکس جلوه میدهند. دوربین را باز کنید. برای فوکوس دستی روی سوژه موردنظر ضربه بزنید. با ضربه روی سوژه یک دایره، مربع یا مستطیل میبینید. انگشت خود را روی شکل نگه دارید تا سوژه قفل شود. سپس عکسبرداری کنید. میتوانید نور ناحیه فوکوس را کم و زیاد کنید. در گوشیهای هوشمند قدیمی معمولاً فوکوس به صورت دستی تنظیم میشود.
- فوکوس اتوماتیک: بسیاری از گوشیهای امروزی قابلیت فوکوس اتوماتیک دارند. یعنی دوربین گوشی به صورت اتوماتیک فاصله اجسام را اندازهگیری میکند. این سری گوشیها یک گیرنده و فرستنده لیزری دارند. لیرز فرستنده نور مادون قرمز باریکی را بر روی سوژه ارسال میکند. نور به سطح سوژه بازتاب میشود و به لیزر گیرنده باز میگردد. گوشی مدت رفت و برگشت نور را اندازه میگیرد. سرعت نور ثابت است. بنابراین گوشی میتواند فاصله سوژه محاسبه کند. تمام مراحل فوکوس به سرعت و در کسری از ثانیه انجام میشود.
قبل و حین فوکوس باید به نکات زیر توجه کنید:
- ترفند اول در ترفندهای عکاسی با موبایل را فراموش نکنید. یکی از پیش نیازهای فوکوس ثبات و عدم لرزش گوشی است.
- روشنایی محیط هر چقدر بیشتر باشد، برای عکاسی بهتر است. اگر نور کافی ندارید از نورپردازی ملایمی استفاده کنید.
- اگر میخواهید روی یک شیء فوکوس کنید. فاصله آن را با سایر اشیا بیشتر کنید.
- از قابلیت ماکرو یا پرتره موبایل هم میتوانید استفاده کنید. اکثر گوشیهای جدید این قابلیت را دارند.
- از بزرگنمایی دوربین استفاده نکنید. با این کار کیفیت عکس کاهش مییابد.
- بعد از فوکوس نباید سوژه یا دوربین تکان بخورند.
ترفند سوم: استفاده از ترکیببندی
یکی از سادهترین نکات عکاسی حرفهای با موبایل، ترکیببندی است. استفاده از ترکیببندی به بهبود عکسهایتان کمک بالایی می کند. اما چگونه باید در عکاسی ترکیببندی را رعایت کنیم؟
قانون یک سوم (Rule of Thirds)
تصویر زیر را به دقت نگاه کنید. همانطور که میبینید تصویر به یک شبکه 3*3 تقسیم شده است. در قانون یک سوم، سوژه را در محل تلاقی یکی از خطوط عمودی و افقی قرار میدهیم. به نقطهی تلاقی خطوط عمودی و افقی نقطه طلایی میگوییم. سوژه مهمترین عنصر یک عکس است. قرار دادن آن در وسط کادر حس بی تحرکی را به ببیننده القا میکند. بنابراین بهترین کار قرار دادن سوژه در یکی از نقاط طلایی است. در این صورت به سوژه حس زنده بودن میدهیم.
استفاده از قانون یک سوم یکی از روشهای جالب عکاسی با موبایل است. یکی دیگر از روشها برای ایجاد عمق در تصویر استفاده همزمان از فوکوس و قانون یک سوم است. ابتدا سوژه را در نقطه طلایی قرار میدهید. سپس دقیقاً در آن قسمت فوکوس میکنید. همچنین با قرار دادن خطوط تیره در اطراف و خطوط روشن وسط کادر تعادل و هماهنگی خاصی به تصویر بدهید.
برای عکاسی با این قانون در گوشیهای اندروید آیکن جدول یا Gird و در آیفون Photos & Camera از تنظیمات دوربین انتخاب کنید. برای آموزش عکاسی با موبایل حسابی با قانون یک سوم بازی کنید. قرارگیری سوژه در نقاط مختلف را امتحان کنید. مطمئناً عکسهای جذابی ثبت میکنید.
خطوط هدایتگر (Leading Lines)
خطوط هدایتگر، خطوطی در تصویر هستند که نگاه شما را از یک نقطه به نقاط دیگر یا سوژه هدایت میکنند. چشمان ما به طور طبیعی این خطوط را دنبال میکنند. خیلی از ماها بدون اینکه بدانیم این قانون را در عکسهایمان بکار بردیم. مثلاً عکسهایی که وسط جادههای زیبا از خودمان میگیریم.
اصولاً این تکنیک برای مناظری استفاده میشود که در آن جاده، ریل قطار یا هر مسیر دیگری وجود دارد. اما نکته اینجاست که نگاه بیننده نباید با دنبال کردن آن مسیر به افق ختم شود. بلکه باید به سوژه دیگری در همان تصویر هدایت شود. خطوط هدایتگر میتوانند مورب، عمودی، افقی و منحنی باشند. مثل سایر مهارتهای عکاسی با موبایل، استفاده از این تکنیک به تمرین و تکرار نیاز دارد. با نگاه کردن به تصاویری که از خطوط هدایتگر استفاده کردهاند، ایدههای جالبی به ذهنتان خواهد رسید.
تغییر پرسپکتیو (Changing perspective)
اکثر ما عادت داریم فقط از زاویه روبهرو عکاسی کنیم. در عکاسی جسارت داشته باشید و زوایای مختلف را امتحان کنید. یکی از ترفندهای عکاسی با موبایل استفاده از نمای چشم پرنده (Birds Eye View) است. مثل یک پرنده از بالا به سوژه نگاه کنید. با استفاده از این تکنیک عکسهایتان از حالت کلیشهای خارج میشوند. برخلاف دوربینهای حرفهای، با گوشی بخاطر وزن سبکش می توانید تصاویر خلاقانه ثبت کنید.
تکرار الگوها (Repeating patterns)
یکی از اصول و مبانی عکاسی با موبایل استفاده از تکرار الگوها در عکسهایتان است. تکرار الگوها همه جا اطراف ما هستند. برای مثال عکسهای چهل ستون اصفهان را در نظر بگیرید. تعدادی ستون که به طور متوالی تکرار شدند. شما با استفاده از مناظر خیابانی و ساختمانها میتوانید میلیونها عکس بگیرید که در آنها تکرار الگوها وجود دارد. در طبیعت هم پیدا کردن الگوهای تکراری مشکل نیست. برای مثال الگویی که امواج دریا تشکیل میدهند. درختان کنار یک جاده را در نظر بگیرید. منظره شن و ماسه صحرا پر از الگوهای تکراری است.
تکرار الگوها را میتوانید با سایر تکنیکهای ترکیببندی ادغام کنید. الگوهای تکراری را در از محیط اطراف و طبیعت پیدا کنید. سپس با استفاده از یکی از تکنیکهای قانون یک سوم یا پرسپکتیو و خطوط هدایتگر آن منظره را ثبت کنید.
ترفند چهارم: استفاده از قابلیت HDR
بسیاری از ما با این قابلیت دوربین گوشی آشنا نیستیم یا آن را قبلاً امتحان کردهایم ولی نمیدانیم دقیقاً به چه دردی میخورد. در هر تصویری یک ناحیه بزرگ روشنایی و یک ناحیه تاریک وجود دارد. هنگامی که تلفن خود را برای عکاسی بیرون میآورید، دوربین سعی می کند جزئیات را از روشنترین تا تاریکترین مناطق ببینید. اگر آن لحظه عکسی بگیرید، افتضاح از آب در میآید. اینجاست که قابلیت HDR به دردتان میخورد. در ادامه آموزش عکاسی با موبایل مفصل به HDR و کاربردهای آن میپردازیم.
اگر در طبیعت عکاسی میکنید و آب دم دستتان است و گوشی از دستتان داخل آب افتاد (که بارها برای همه ما پیش آمده) بهتر است که سری هم به راهحل خشک کردن گوشی بزنید.
کاربرد HDR در دوربین گوشی چیست؟
از HDR برای ثبت جزئیات استفاده میشود. جزئیات صحنههایی که تفاوت زیادی بین روشنترین تا تاریکترین نقاط آن وجود دارد. اصطلاحاً میگوییم صحنه دارای دامنه پویاست. هنگامی که HDR را فعال میکنید، چندین عکس با روشنایی و کنتراست متفاوت ثبت میشود. این عکسها از دامنه تاریک به نور متوسط، نورمتوسط و از نور متوسط به روشنایی بالا میباشند. سپس HDR از ترکیب آن عکسها، تصویر نهایی را ایجاد و نمایش میدهد.
کجا از HDR استفاده کنیم؟
- بهترین زمان استفاده از HDR در نور صبح و عصر است. چون در این ساعات نور از طیفهای روشن و تاریک وجود دارد.
- در محیطهای باز که کنتراست بالاست، باید از HDR استفاده کنید. کنتراست بالا به معنی تضاد نور است. برای مثال عکسهایی که در آن روشنی آسمان زیاد و زمین کم است. در این صورت HDR از روشنایی آسمان و تاریکی زمین کم میکند. بنابراین عکسی با جزئیات و کیفیت مناسب ثبت میکند. در حالی همان عکس با HDR غیرفعال تار و تاریک دیده میشود.
- اگر میخواهید در محیطهای کم نور مانند یک خیابان تاریک عکس روشنی بگیرید، HDR را فعال کنید.
- عکاسی از سوژه در مقابل منبع نور یا پسزمینه روشن باعث تاریک افتادن سوژه در عکس میشود. برای مثال اگر از سوژه مقابل نور خورشید عکاسی کنید. نور خورشید مانع دید سوژه میشود. در این حالت کنتراست بین سوژه و پس زمینه وجود دارد. عکاسی با HDR فعال کمک میکند تا نورپردازی یکنواخت باشد.
- HDR برای ثبت سوژه متحرک مناسب نیست. چون باعث تار شدن سوژه میشود. پس در این مواقع آن را غیرفعال کنید.
- HDR برای تضاد نور بالا مناسب نیست. مثلا برای عکس گرفتن در اتاق کاملاً تاریک از یک شمع باید HDR خاموش باشد.
- برای عکاسی از صحنههایی که روشن، سرزنده و دارای طیف متنوع رنگی نیازی به HDR ندارید. HDR حین برقراری کنتراست متوسط، طیفهای رنگی را تغییر میدهد. بنابراین در این عکسها کاربردی ندارد.
چگونه از HDR استفاده کنیم؟
برای عکاسی با HDR بهتر است گوشی را در جای ثابت و بدون لرز بگذارید. همچنین عکس HDR کمی بیشتر طول میکشد. چون گوشی نیاز به پردازش آن دارد. هنگام روشن کردن HDR باید فلش لایت گوشی خاموش باشد. برای فعال کردن HDR در دوربین گوشیهای سامسونگ به قسمت Shooting Scenes، در گوشیهای دیگر در قسمت Setting دوربین میتوانید آن را پیدا کنید.
برای عکاسی حرفهای با موبایل به HDR نیاز داریم. اگر دوربین گوشی شما این قابلیت را ندارد از برنامههای کمکی استفاده کنید. HDR Pro Camera، Pro HDR Camera و HDR Camera+ جزو این برنامهها هستند.
ترفند پنجم: تنظیم نور پس زمینه
زمانی که سوژه مقابل یک منبع نور یا پسزمینه روشن قرار میگیرد، جزئیات سوژه کاملا تاریک ثبت میشود. حتماً شما هم تجربه مشابه تصویر زیر داشتهاید. اگر شما نور را روی سوژه را تنظیم کنید، پس زمینه مثل حبابهای سفید در عکس دیده میشود. در مقابل در تنظیم نور روی پس زمینه سوژه در عکس سیاه میافتد.
برای حل این مشکل سه راهکار وجود دارد:
- جای خودتان و سوژه را تاجایی تغییر دهید که مشکل حل شود.
- تنظیمات HDR را امتحان کنید. نقطه کانونی را روی سوژه خود تنظیم کنید. عکس بگیرید و ببینید آیا پس زمینه همزمان بهتر نشان داده میشود یا خیر.
- برای روشنایی سوژه از منبع نور خارجی استفاده کنید. میتوانید با نور چراغ قوه تلفن همراه دیگری شروع کنید.
ترفند ششم: عکاسی پشت سر هم
Burst mode قابلیتی برای عکاسی متوالی و پشت سر هم است. شما از طریق حالت Burst mode میتوانید تا 100 عکس پشت سر هم ثبت کنید. کاربرد این حالت زمانی است که قصد دارید از یک سوژه در حال حرکت عکاسی کنید. یکی از نکات عکاسی حرفهای با موبایل تمرین و یادگیری Burst mode است.
فوکوس دوربین را از اتوماتیک به دستی تغییر دهید. قبل از عکسبردای با Burst mode سوژه و مسیر حرکت آن را پیشبینی کنید. بعد از حدس مسیر سوژه، روی مسیر فوکوس کنید. میتوانید قسمتهای بیشتر از مسیر را فوکوس کنید. در حالت عکاسی متوالی فوکوس کردن روی سوژه در حال حرکت درست نیست. چون فقط در یکی دو عکس اول سوژه واضح میافتد. در باقی عکسها سوژه تار و مات دیده میشود. برای نزدیک دیدن سوژه میتوانید زوم کنید.
استفاده از Burst mode یکی از روشهای جالب عکاسی با موبایل است. به وسیلهی آن میتوانید عکسهای ورزشی و پرتحرک ثبت کنید. از حیوانات عکسبرداری کنید. همچنین عکسهای پرترهای زیبایی از حالات مختلف چهره بگیرید.
ترفند هفتم: ویرایش عکس با نرم افزارها
گاهی اوقات نتیجه عکاسی با موبایل چیزی نیست که میخواستیم. ویرایش عکس فقط استفاده از فیلتر و کنتراست نیست. عکسهای فریبندهی اینستاگرام یا پینترست فقط مربوط به مهارتهای عکاسی با موبایل نیست. بلکه زیبایی خیلی از آن تصاویر مدیون اپلیکیشنهای ادیت عکس است. قسمت نهایی ترفندهای عکاسی با موبایل ویرایش عکسهایتان است. در زمینه ادیت عکس نرم افزارهای زیادی وجود دارند. برخی از این نرم افزارها فقط نسخه ویندوز دارند. برای ویرایش عکس باید عکسها به سیستم منتقل کنید. برای گوشی هم اپلیکیشنهای رایگان ادیت عکس را میتوانید از گوگل پلی یا اپ استور دانلود کنید. در ادامه 5 اپلیکیشن ادیت برتر با توجه به امتیاز آنها در گوگل پلی و اپ استور معرفی میکنیم.
معایب |
مزایا |
امتیاز در گوگل پلی |
نام اپلیکیشن |
امتیاز در اپ استور |
|||
نیاز به ثبتنام دارد. در پردازش فایل های RAW محدود است. |
مناسب انواع فرمتها تنوع افکت بالا دسترسی به کتابخانه cc |
4.5 |
Photoshop Express |
4.8 |
|||
تنوع پایین فیلتر ادیت ضعیف عکسهای چهره |
طراحی کاربرپسند اعمال سریع فیلترها اصلاح رنگ خوب |
4.4 |
Ribbet |
4.8 |
|||
در پردازش فایل های RAW محدود است. فیلترهای غیر رایگان |
قابلیت عکاسی با دوربین برنامه تنوع بالای فیلتر و ابزار ادیت مناسب شبکههای اجتماعی |
4.3 |
VSCO |
4.3 |
|||
نسخه های رایگان محدود تبلیغات زیاد |
افکتها و ابزار متنوع و با کیفیت پردازش سریع مناسب شبکههای اجتماعی کاربرپسند |
4.2 |
picsart |
4.7 |
|||
نیازمند Adobe ID |
مناسب فایلهای raw و DNG سرعت شات بالا فوکوس عالی |
4.3 |
Adobe Lightroom CC Mobile |
4.8 |
قابلیتهای دوربین موبایل که نباید استفاده کنید
- فلاش لایت: از فلاش لایت استفاده نکنید! نور فلاش به دلیل تابش مستقیم، عکسهایتان را خراب میکند. پس بهتر است هیچ وقت از آن استفاده نکنید. به جای آن چراغ قوه و هر منبع نوری دیگری میتوانید بکار ببرید.
- بزرگنمایی: توصیه میکنیم حین عکاسی برای جلو کشیدن سوژه بزرگنمایی نکنید. بزرگنمایی کیفیت عکس را پایین میآورد. بهتر است اول عکس بگیرید و سپس اطراف سوژه را کات کنید.
لوازم مورد نیاز برای عکاسی با موبایل
- چراغ: برای عکاسی حرفهای نیازمند نور مناسب هستید. چراغهای LED یا چراغهایی با قابلیت تنظیم نور مناسب عکاسی هستند.
- لنز: به کمک لنز در هر نوری میتوانید عکاسی کنید.لنزها قدرت زوم قوی دارند. همچنین زاویه دید بیشتری خواهید داشت. برای قرار دادن لنز نیاز به یک کیس دارید.
- سه پایه: نیازی نیست بگویم داشتن سه پایه برای عکاسی چقدر ضروری است. مخصوصاً مواقعی که به تنهایی سفر میکنید و دوست دارید از خودتان عکاسی کنید. کافیست دوربین گوشی را روی سه پایه بگذارید. آن را تنظیم و مقابل منظره دلخواه تان بایستید.
- سایر لوازم جانبی دوربین عکاسی: لوازمی مانند محافظ لنز دوربین، انواع لنزها و رینگ لایت و … گزینههایی هستند که میتوانید برای بهتر کردن عکسها استفاده کنید.
سوالات رایج برای عکاسی با موبایل
چطور عکسهای حرفهای با موبایل ثبت کنیم؟
1. از یک سوژه چندین بار عکس بگیرید.
2. از قابلیتهای دوربین مطمئن شوید.
3. داشتن نور کافی هنگام عکاسی بسیار مهم است.
4. از بزرگنمایی دیجیتال خودداری کنید.
5. از HDR استفاده کنید.
6. از ابزارهای ویرایش استفاده کنید.
7. قانون یک سوم را اعمال کنید.
8. تلفن را روی جای ثابتی قرار دهید.
چطور با موبایل سلفیهای حرفهای بگیریم؟
برای گرفتن بهترین عکس سلفی با موبایل، آن را به صورت خود نزدیک کنید. بازوی خود را کمی بیشتر از یک زاویه 90 درجه خم کنید. با خم شدن بازو، صورت خود را در قاب قرار میدهید. این امر باعث ایجاد ثبات بیشتر در موبایل میشود.
کدام اپلیکیشن را برای ادیت عکس استفاده کنیم؟
1. Snapseed برای ویرایش عکسهای روزانه
2. VSCO برای ویرایشهای ظریف و دارای فیلتر
3. TouchRetouch برای حذف قسمتهای بد عکس
4. Carbon
5. Adobe Lightroom
6. Afterlight
7. Mextures
8. Lens Distortions
چگونه در نور کم یا هوای تاریک عکاسی کنیم؟
حالت HDR را روشن کنید. به جای فلش از یک منبع نور دیگر استفاده کنید. ISO را به 400 افزایش دهید. اگر دوربین قابلیت عکاسی در شب را دارد، آن را فعال کنید.
جمع بندی
سعی کردیم در این مقاله تمام نکات مهم را بررسی کنیم. ترفندهای عکاسی با گوشی بیشمارند. اما برای شروع یادگیری همین نکات کافیست. از اینکه وقت خود را به این مقاله اختصاص دادید، متشکریم! امیدوارم به دردتان خورده باشد. اگر سوالی دارد در قسمت نظرات بپرسید. خوشحال خواهیم شد به هر طریقی کمکتان کنیم.