
آموزش روت کردن گوشی موبایل اندروید
روت گوشی اندروید چیزی معادل با جیلبریک کردن گوشیهای آیفون است. هدف از این کار این است که با دسترسی کامل به سیستمعامل گوشی، بتوان هر برنامهای را روی آن صب کرد و به فایلهای اصلی دست پیدا کرد. در واقع با روت کردن شما از یک یوزر معمولی تبدیل به مدیر سیستم عامل میشوید و دستتان برای خیلی از کارها باز است. البته همین دسترسی زیاد، مسئولیت زیادی هم روی دوشتان میگذارد و سبب میشود که خیلی از افراد نسبت به روت گوشی اندروید دو به شک باشند. در ادامه به چند اصطلاح پرکاربرد در زمینه روت کردن اشاره میکنیم تا در هنگام برخورد با آنها بدانیم که از چه چیزی حرف میزنیم.
پیشنهاد مطالعه: تمام آموزشها و ترفندهای گوشی موبایل
روت کردن یا نکردن؛ مسئله این است
پیش از اینکه به آموزش روت گوشی اندروید بپردازیم باید ببینیم که اصلا روت کردن چه فواید و چه ضررهایی برای موبایل دارد. این کار معمولا توسط اپلیکیشنهای روت در گوشی یا کامپیوتر انجام میشود و برای کسانی که تا به حال انجامش ندادهاند ریسکهای خودش را دارند. با این اپلیکیشنها میتوانید از اطلاعاتتان بک آپ بگیرید، پردازنده را اورکلاک کنید، گوشی را تبدیل به یک هات اسپات وایرلس کنید و خیلی کارهای دیگر که در ادامه به آنها میپردازیم.
مزایا
- اول از همه اینکه با روت گوشی اندروید میتوانید فایلهای حجیم سیستمی که بخش زیادی از حافظه را اشغال میکنند پاک کنید.
- در بعضی از گوشیها با روت کردن دسترسی به قابلیتهای قبلی گوشی که در ورژنهای جدید حذف شده باز میشود.
- خیلی از ابزارهایی که در حالت عادی روی گوشی نصب نمیشوند، با روت کردن نصب خواهند شد.
- مهمتر از همه اینکه میتوانید کاستوم رام ROM گوشی را Flash کنید که فیچرهای خیلی زیادی را در اختیارتان میگذارد.
- عملکرد باتری گوشی بسیار بهبود پیدا میکند و امکان تغییر ظاهر گوشی وجود خواهد داشت.
- میتوانید CPU را به راحتی اورلاک یا آندرکلاک کنید.
- برای اندرویدهای پایینتر از 5 که قابلیت اسکرین ریکورد ندارند، با روت کردن چنین قابلیتی باز خواهد شد.
معایب
- روت گوشی اندروید گارانتی آن را باطل میکند. البته شما میتوانید با unroot کردن و برگرداندن نسخه بک آپ دوباره آن را به حالت اول برگردانید.
- اگر مراحل آموزش روت اندروید را درست انجام ندهید، احتمالش هست که گوشی آسیب ببیند و اصطلاحا بریک شود.
- بسته به اینکه از چه اپلیکیشنی برای روت گوشی اندروید استفاده میکنید، ممکن است با ریسکهای امنیتی روبهرو شوید. برخی از ویروسها میتوانند در شرایط روت، اطلاعات گوشی را بدزدند و با نصب بدافزارها امنیت شما را به خطر بیاندازند.
- اگر برای گوشیتان آپدیت میآید، ممکن است در دریافت آپدیتهای بعدی سیستم عامل دچار مشکل شود.
- خیلی از برنامههای کاربردی مانند Netflix یا Google Pay روی دستگاههای روت شده کار نمیکنند.
با یک نگاه کلی به موارد بالا میتوان به این نتیجه رسید که روت کردن با وجود خطراتی که برای امنیت و عملکرد گوشی موبایل به همراه دارد، ولی دارای ویژگیهای خوبی نیز هست که میتوانیم از آنها استفاده کنیم. اما مهمترین سوالی که باید از خودتان بپرسید این است که آیا اصلا نیازی به روت کردن دارید یا نه؟ چون موبایلهایی که این روزها ساخته میشوند دسترسیهای خیلی بیشتری نسبت به مدلهای قدیمی دارند و کمتر نیاز به روت پیدا می کنند. اما اگر هدف خاصی از روت کردن گوشی اندروید دارید، پس هیچ چیزی نمیتواند جلویتان را بگیرد و بهتر است کارتان را بکنید. بنابراین اگر هنوز از روت گوشی اندرویدتان دلسرد نشدهاید، در ادامه با ما باشید تا موبایل را برای عملیات روت کردن آماده کنیم.
آموزش روت گوشی اندروید
روت گوشی اندروید را هم میتوانید خودتان انجام دهید و هم به تعمیرکارهای موبایل بسپارید تا برایتان انجام دهند. اما از آنجایی که این کار خلاهای امنیتی زیادی در موبایل ایجاد میکند پیشتهاد میکنیم حتما کارتان را به یک متخصص آشنا و قابل اعتماد بسپارید.
قبل از شروع آموزش روت اندروید میخواهیم چندتا از اصطلاحات پر تکرار در مبحث روت کردن را با هم بررسی کنیم تا در ادامه به مشکل بر نخوریم:
Bootloader: بوت لودر یکی از سادهترین نرمافزارهای روی گوشی موبایل است که وظیفه استارت کردن ریکاوریهاو بالا آوردن سیستم عامل را بر عهده دارند.
Recovery: نرمافزاری سطح پایین برای تهیه نسخه پشتیبانی و بارگذاری مجدد آن روی سیستم.
ADB: اندروید دیباگ بریج، یک ابزار command و بخشی از SDK اندروید است که برای ارتباط بین کامپیوتر و دستگاههای اندروید به کار میرود.
Brick: بریک به معنای آجر، زمانی رخ میدهد که در فرایند روت کردن، گوشی آسیب دیده و اصطلاحا شبیه یک تکه آجر بیمصرف میشود.
مرحله اول – آماده سازی گوشی
در قدم اول روت گوشی اندروید باید موبایل را برای این کار آماده کنید. منظور از آمادهسازی هم این است که از دیتاها و اطلاعات بکاپ بگیرید تا اگر اوضاع بر وفق مراد پیش نرفت راه برگشتی برایتان وجود داشته باشد. پیشنهاد ما این است که قبل از فلش کردن رام اصلی، حتما از آن نسخه پشتیبان تهیه کنید.
علاوه بر این موبایل باید حتما به گزینه Developer Option دسترسی داشته باشد تا بتوانید USB Debugging و OEM Unlocking را در آن فعال کنید.
- پس اول از همه به تنظیمات گوشی رفته و روی About Phone کلیک کنید. در این صفحه به Software Information بروید تا Build Number را پیدا کنید.
- هفت بار پشت سر هم روی Build Number کلیک کنید تا گزینه دولوپر آپشن برایتان باز شود. حالا اگر به منوی اصلی تنظیمات برگردید میتوانید این گزینه را در انتهای صفحه پیدا کنید.
- وارد منوی Developer شوید و دنبال گزینههای USB Debugging و OEM Unlocking بگردید و فعالشان کنید. قبل از رفتن به مرحله بعدی حتما باید گوشیتان 100 درصد شارژ داشته باشد تا وسط فرایند باتری کم نیاورید. گزینههای خرید کابل شارژر اصل استایلآپ را از دست ندهید.
مرحله دوم – نصب ابزارهای Android SDK
در قدم دوم از آموزش روت گوشی اندروید باید به ابزارهای پلتفرم Android SDK بپردازیم. پیش از این اگر میخواستید اقدام به روت گوشی اندروید کنید باید کل کیت توسعه اندروید گوگل را دانلود میکردید، اما حالا دیگر از این خبرها نیست و با ابزارهای پلتفرم اندروید SDK هم میتوانید کارتان را راه بیاندازید.
پس وارد سایت دولوپر گوگل شده و Android SDK Platform Tools را دانلود و نصب کنید. در این سایت میتوانید بسته به سیستم عاملی که دارید از بین مک، لینوکس و ویندوز یکی را انتخاب کنید.
فایلی که دانلود میکنید به صورت زیپ است و باید اکسترکت شود. پیشنهاد ما این است که جهت به خاطر سپردن فایل را در مسیر درایو C:android-sdk ذخیره نمایید.
مرحله سوم – نصب درایورها
نصب درایور یکی از مراحل مهم در آموزش روت اندروید است. برای اینکه کامپیوتر و گوشی بتوانند یکدیگر را بشناسند نیاز است تا درایور USB مخصوص برند موبایلتان را روی کامپیوتر یا لپ تاپ نصب کنید. برای این کار تنها کافیست گوشی را با کابل USB به کامپیوتر متصل کنید تا درایور مورد نظر را نصب کند.
در صورتی که با این کار درایور نصب نشد میتوانید به سایت برند گوشیتان رجوع کرده و با وارد کردن مدل دقیق گوشی فایلش را مستقیما دانلود کنید.
مرحله چهارم – آنلاک کردن Bootloader
همانطور که پیش از این توضیح دادیم، بوت لودر وظیفه لود کردن سیستم عامل را بر عهده دارد و تعیین میکند که در لحظه روشن شدن گوشی چه اپلیکیشنها و برنامههایی باید ران شوند. این مرحله از روت گوشی اندروید بسته به برند گوشی میتواند متفاوت باشد؛ زیرا بعضی از برندها مانند نوکیا، موتورولا و اچ تی سی قابلیت آنلاک کردن را دارند، در حالی که برندهایی مثل هواوی و آنر این قابلیت را ندارند.
برای اینکار ابتدا گوشی را به کامپیوتر وصل کنید و به حالت Fastboot ببرید. برای بردن گوشی به حالت فست بوت لازم است تا کلید پاور + ولوم منفی را برای 10 ثانیه نگه دارید.
حالا در منوی کامپیوتر cmd را سرچ کنید تا صفحه فرمان برایتان باز شود. قدم بعدی با توجه به برند گوشی کمی متفاوت است به همین دلیل هر کدام را به صورت جداگانه توضیح میدهیم:
گوشیهای گوگل نکسوس: در صفحه Command باز شده، فرمان fastboot oem unlock را تایپ کنید و اینتر را بزنید.
گوشیهای پیکسل: فرمان fastboot flashing unlock
گوشیهای سامسونگ: فرمان fastboot flashing unlock
گوشیهای موتورولا: برای آنلاک کردن این گوشیها نیاز به یک کد یکتا دارید. برای بدست آوردن کد در آدرسی که فایل Android SDK را آنزیپ کردهاید، کلیدهای Shift+Right Click را بگیرید و گزینه Open a Command Prompt Here را انتخاب کنید. در این حالت یک رمز بلند برایتان نمایش داده میشود که با وارد کردنش در سایت برند گوشی کد یکتا را برایتان ایمیل میکنند.
حالا فرمان oem unlock UNIQUE_KEY را در command وارد کنید و به جای عبارت Unique-Key کد یکتای دریافت شده را وارد کرده و اینتر را بزنید.
گوشیهای اچ تی سی: این برند هم مانند موتورولا عمل میکند و نیاز به کد یکتا دارد که طبق توضیحات بالا میتوانید بدستش بیاورید. سپس فرمان unlocktoken Unlock_code.bin را در پنجره command تایپ کرده و جای Unlock_code.bin کد یکتا را جایگزین کنید.
مرحله پنجم – روت کردن با برنامه Root Master
شما میتوانید از برنامههای متعددی مانند Root Master، Framaroot، Firmware.mobi، BaiduRoot و One Click Root برای روت گوشی اندروید استفاده کنید. از آنجایی که ممکن است بعضی از این برنامهها روی گوشیتان جواب ندهند، قصد داریم تا مراحل کار با دو تا hc اپلیکیشنهای بالا را قدم به قدم با هم طی کنیم.
برنامه Root Master
- اپلیکیشن را دانلود و نصب کنید. اگر اجازه نصب از Unknown sources در گوشیتان بسته باشد، نیاز است که اول در تنظیمات امنیت اندروید این اجازه را صادر کنید تا برنامه نصب شود.
- برنامه را اجرا کنید و Start را بزنید. در این مرحله برنامه بررسی میکند که آیا از برند گوشی شما پشتیبانی خواهد کرد یا نه.
- اگر گوشی شما با برنامه سازگار بود، عملیات روت کردن گوشی اندروید شروع میشود. این فرایند ممکن است کمی زمانبر باشد.
- بالاخره پس از مدتی عبارت success روی گوشی پدیدار میشود که نشاندهنده موفقیت آمیز بودن روت است. حالا میتوانید برنامه Magisk را دانلود کنید تا به راحتی تغییرات مورد نظرتان را اعمال
برنامه Framaroot
- مانند مرحله 1 آموزش قبل برنامه را دانلود و نصب کنید.
- اپلیکیشن را باز کرده روی گزینه Root کلیک کنید.
- اگر برنامه با گوشی سازگار بود روت کردن شروع میشود و اگر نبود باید یکی از برنامههای دیگر را امتحان کنید.
- حالا نیاز است برنامه Magisk را دانلود کنید تا تغییرات مورد نظرتان را روی گوشی روت شده اعمال کنید.
همانطور که میبینید اکثر برنامههای رایگان روت گوشی اندروید دارای مراحل یکسان هستند و خیلی فرقی ندارند. بنابراین اگر از برنامه دیگری استفاده میکنید، احتمالا با همین گامهای بالا میتوانید روت را انجام دهید. با بهترین برنامههای ادیت فیلم و ویدیو هم آشنا شوید. احتمالا روزی به کارتان میآیند.
هزینه روت گوشی چقدر است؟
شاید مراحل ٰآموزش روت گوشی اندروید که در بالا به آن پرداختیم کمی برای این کار دلسردتان کرده باشد. اما این نکته را در نظر بگیرید که همیشه میتوانید از متخصصین برای روت گوشی کمک بگیرید. پس اگر فکر میکنید خودتان ممکن است گوشی را بریک کنید، بهتر است به یک تعمیرکار رجوع کنید تا برایتان این کار را انجام دهد. هزینه روت گوشی بسته برند و مدل گوشیتان و همینطور کاری که میخواهید با آن بکنید متفاوت است.
چطور بفهمم گوشی من روت شده است یا نه؟
یکی از راهها برای فهمیدن اینکه آیا گوشی روت شده یا نه این است که به تنظیمات آن رجوع کنید. در تنظیمات گوشی و در بخش About Phone به Status Information بروید. اگر در این قسمت و زیر Phone Status کلمه Official نوشته باشد، یعنی گوشی روت نشده است. البته این فقط یکی از روشهای تشخیص روت بودن گوشیست و اگر روی موبایل شما جواب نداد میتوانید از برنامههای زیر هم کمک بگیرید:
- Root Checker
- Terminal Emulator
آیا گوشی شما ضدآب است؟ در اینجا میتوانید در مورد ضدآب بودن گوشی و راهحلهای خشک کردن گوشی خیس شده بیشتر بخوانید.
جمع بندی نهایی
همانطور که دیدید آموزش روت اندروید خیلی کار سختی نیست، اما همیشه با پیچ و خمهایی مواجه است. بنابراین اگر هدف خاصی از روت گوشی اندروید دارید، باید مراحل بالا را با دقت طی کنید و سپس با نصب برنامه Magisk تغییرات مورد نظرتان را اعمال کنید. اما اگر فقط میخواهید از روی سرگرمی این روش را امتحان کنید، پیشنهاد ما این است که برای هیچ و پوچ ریسک بریک شدن گوشی را به جان نخرید.