تشخیص ویروسی شدن گوشی و آموزش جلوگیری و حذف برنامههای مخرب
شاید تصور کنید که ویروسی شدن فقط مختص کامپیوترها و لپتاپها است. متاسفانه باید بگوییم این روزها گوشیها و تبلتها هم دچار ویروسهای مخربی میشوند. قبل از سال 2004، موبایل یکی از ایمنتر لوازم الکترونیکی به حساب میآمد. اما با به وجود آمدن اولین ویروس گوشی توسط هکرها این توهم از بین رفت. همچنین روز به روز به تعداد چنین ویروسیهایی اضافه شد. تا امروز که تقریباً به یک مشکل اساسی تبدیل شده است.
با ویروسی شدن گوشی عملکرد آن مختل میشود. دسترسی هکرها به اطلاعات شخصیتان از جمله مکان GPS، لیست مخاطبین، عکسها، آدرس ایمیل، اطلاعات بانکی راحتتر خواهد شد. حتی ممکن است گوشی قفل شود. اما سوال اینجاست که دلایل ویروسی شدن گوشی چیست؟ چگونه برنامه مخرب گوشی را پیدا کنیم؟ یا از کجا بفهمیم گوشی ویروسی شده؟ در ادامه با آموزش حل مشکلات گوشی ویروسی به همه این سوالات پاسخ خواهیم داد.
دلایل ویروسی شدن گوشی چیست؟
دانلود برنامههای مخرب، بارگیری اسنادی مانند فایل PDF، Word یا Excel ویروسی، باز کردن ایمیلهای ویروسی و حتی لینک سایتهای مخرب میتوانند از دلایل ویروسی شدن گوشی باشند. باید بگوییم ویروسها نوعی بدافزار هستند. بدافزار به برنامهای میگویند که به طور خاص برای آلوده کردن گوشی و آسیب رساندن به آن ایجاد میشوند. بدافزارها انواع مختلفی دارند. با مطالعه و شناسایی بدافزار رفع آن راحتتر خواهد شد.
انواع بدافزارها
1.نرمافزار جاسوسی (Spyware)
این نوع بدافزارها برای سرقت اطلاعات از گوشیها طراحی شدهاند. بعد از سرقت، این اطلاعات برای هکرها ارسال میشود. مجرمان اینترنتی نرمافزارهای جاسوسی را به عنوان نرمافزارهای کاربردی معرفی میکنند. از این طریق کاربران را برای دانلود برنامه فریب میدهند. بعد از نصب نرمافزارهای جاسوسی هکرها کلیه سرچها، اپهای فعال گوشی، کلیه پیامها، نام کاربری و پسورد برنامههای مختلف را سرقت میکنند.
2. باج افزار (Ransomware)
نوعی بدافزار که مجرمان با کنترل از راه دور، موبایلتان را قفل و اجازه دسترسی به دادههای آن را نمیدهند. این مجرمان اینترنتی از این طریق قصد اخاذی دارند. برای همین به این بدافزار، باج افزار میگویند. فراموش نکنید هرگز به این مجرمان اینترنتی مبلغی پرداخت نکنید. بلکه سعی کنید با ریست کردن و پاک کردن برنامه مشکل را حل کنید.
3. کرمهای اینترنتی (Worms)
بدترین نوع بدافزارها، کرمهای اینترنتی هستند. این نوع بدافزار به سرعت تکثیر میشود و بدون دخالت کاربر روی همهی قسمتهای گوشی تاثیر میگذارند. این کرمها از طریق لینکها و پیامها در شبکههای اجتماعی با فریب کاربر منتقل میشوند.
4. تروجانها (Trojans)
تروجانها مانند برنامههای قانونی عمل میکنند. سپس به این روش کاربر را فریب میدهند. برخلاف کرمهای اینترنتی، تروجانها برای نصب روی گوشی به کاربر نیاز دارند. پس از فعال شدن، تروجانها میتوانند بدافزار اضافی نصب و سایر برنامهها را غیرفعال کنند. همچنین دادههای شخصی داخل گوشی را ضبط و باعث قفل آن میشوند.
ویروسی شدن گوشیهای اندروید
حتی گوشیهایی با بالاترین قابلیتها و گرانترین قیمتها هم میتوانند ویروسی شوند. در این میان گوشیهای اندرویدی بیشتر در معرض خطر هستند. گوشیهای اندروید باید هر چند وقت یک بار بروزرسانی شوند. بروزرسانیها از اهمیت زیادی برخوردار هستند. زیرا با این روش ایرادات امنیتی رفع میشوند. همین یکی از دلایل حساس بودن گوشیهای اندرویدی به بدافزار است.
بدافزارهای گوشیهای اندروید شامل موارد زیر میشوند:
1. دانلود برنامه های آلوده
هکرها بدافزار را در قالب برنامههای محبوب تولید میکنند. سپس نسخههای مسموم را از طریق فروشگاههای مختلف برنامه توزیع میکنند. این تکنیک بسیار موفق است. هکرها معمولاً برنامههای کاملاً جدیدی ارائه میکنند. تا کاربران را به نصب آنها ترغیب شوند. با دیدن آن تصور میکنید که یک برنامهی هیجانانگیز پیدا کردهاید. در حالی که یک بدافزار روی گوشی نصب شده است.
2. تبلیغات
بدافزارهای تبلیغاتی از طریق شبکههای اجتماعی منتقل میشوند. با کلیک بر روی یکی از این تبلیغات، ویروس را بارگیری میکنید. همچنین مراقب Pop-upها هم در گوشیهای اندروید باشید. زیرا بسیاری از این تبلیغات در میان آنها پیدا میشوند.
3. کلاهبرداری
کلاهبرداریهای آنلاین شامل حملات فیشینگ و سایر روشهای معروف با ایمیل و پیامرسانهاست. در این روش یک لینک برای کاربر ارسال میشود. اما وقتی روی آن کلیک کنید، یک بدافزار را دانلود میشود. این یکی از رایجترین کلاهبرداریها برای آلوده شدن گوشی اندروید است.
4. دانلود مستقیم
اگر کامپیوتر یا لپ تاپ دچار ویروس و بدافزار باشد، با اتصال گوشی به آن بدافزار به گوشی منتقل میشود. بنابراین هیچ وقت نباید گوشی را به سیستمهای مشکوک به ویروس متصل کرد.
ویروسی شدن گوشیهای IOS
برخلاف اندروید، گوشیهای iOS تنها از طریق اپ استور برنامههای کاربردی را دانلود میکنند. این کار مانع از آلوده کردن iPhone به ویروسها یا دیگر نرمافزارهای مخرب میشود. در حالی که گوشیهای آیفون دچار ویروس نمیشوند، تهدیدهای امنیتی دیگری وجود دارند که باید از موبایل خود در برابر آنها محافظت کنید. حملات Phishing یا فیشیتگ و شبکههای Wi-Fi دو مورد از تهدیدهای مختلفی هستند که میتوانند بر آیفون و یا آیپد تاثیر بگذارند.
برنامههای iOS کاملاً Sand Boxed هستند. به این معنی که ویروسها نمیتوانند به دادههای برنامههای دیگر دسترسی داشته باشند یا به سیستم عامل گوشی نفوذ کنند. علاوه بر این، در این گوشیها بروزرسانی برنامههای مختلف همزمان انجام نمیشوند. بنابراین هیچ حفره آسیبپذیری ایجاد نمیشود و هکرها نمیتوانند از آن سواستفاده کنند.
از کجا بفهمیم گوشی ویروسی شده است؟
روزانه ساعتهای زیادی را مشغول کار و سرگرمی با گوشی هستیم. در این میان ممکن است یک لینک مخرب را باز کنیم یا یک بازی ویروسی دانلود کنیم. مطمئناً در ابتدا متوجه ویروسی شدن گوشی نخواهیم شد. اما به مرور تغییر در عملکرد گوشی را مشاهده میکنیم. در چنین موقعیتی با کدام روش فهمیدن ویروس گوشی امکانپذیر است؟
1. اتمام سریع بسته اینترنت
احتمالاً وقتی بسته اینترنت تمام میشود، از اپراتورهای مخابراتی ایراد میگیرید. برنامههای ویروسی همیشه در پس زمینه گوشی در حال اجرا میمانند. این بدافزارها برای کار نیاز به اینترنت دارند. بنابراین بدون اینکه شما متوجه باشید، سرعت استفاده از دادههای اینترنت بالا میرود. مصرف بیش از اندازه دادههای گوشی طی یک ماه را جدی بگیرید. اگر پیگیر کنترل کردن دادههای مصرفی هر ماه باشید، متوجه این موضوع خواهید شد. برخی از این ویروسها و بدافزارها خطرناکتر هستند. چون به تنظیمات گوشی دسترسی پیدا میکنند. در این مواقع دیتا یا وایفای خودبخود روشن میشوند.
2. اتمام سریع شارژ باتری
اگر شارژ موبایلتان نسبت به قبل زودتر تمام میشود، پس امکان ویروسی شدن آن وجود دارد. همانطور که گفتیم مصرف بیش از اندازه دیتا، از دلایل ویروسی شدن گوشی است. تمام شدن سریعتر شارژ گوشی هم میتواند به این دلیل باشد. علت آن اجرا شدن برنامههای ویروسی در پس زمینه گوشی است. سادهترین روش فهمیدن ویروس گوشی، کنترل میزان شارژ مصرفی برنامهها است. مراجعه به تنظیمات گوشی و چک کردن شارژ مصرفی اپهای گوشی، به شناسایی بدافزار و برنامه مخرب گوشی کمک میکند.
3. نمایش Pop-ups بدون اجازه کاربر
اصلیترین روش فهمیدن ویروس گوشی، ظاهر شدن تبلیغات بدون اجازه کاربر است. به این تبلیغات آزاردهنده Pop-ups میگویند. پاپ آپها حاوی لینکهای مخرب هستند. بنابراین کاربر با زدن پاپ آپ به آن لینک هدایت میشود. علاوه بر این لینکهای تبلیغاتی زیادی با عناوینی مثل دریافت اینترنت رایگان در واتساپ یا تلگرام دست به دست میشوند. اکثر این لینکها دلیل ویروسی شدن گوشیها هستند.
البته برخی از پاپ آپها قانونی هستند. برای مثال برخی از فیلترشکنهای معتبری که گزینه اتصال رایگان دارند. بنابراین به جای دریافت هزینه، قبل و بعد از اتصال تبلیغ نمایش میدهند. در بازیها هم برای امتیاز بیشتر گزینه نمایش تبلیغات وجود دارد. فراموش نکنید در این موارد هم امکان وجود لینک ویروسی وجود دارد. بنابراین قبل از دانلود و نصب برنامههای مختلف از امن بودن آنها اطمینان حاصل کنید. برنامهها و بازیها را حتما و حتما از گوگل پلی دانلود کنید.
4. ارسال پیام به مخاطبین
گاهی اوقات لینکهای عجیب و تبلیغات در شبکههای اجتماعی دریافت میکنید. تبلیغاتی که کاربر را وسوسه میکند تا روی لینک آن کلیک کند. خیلی وقتها مخاطبتان که پیام از گوشی او ارسال شده، در جریان ارسال آن نیست. روزانه تعداد زیادی از کاربران واتساپ، تلگرام و حتی فیسبوک طعمهی این لینکهای مخرب میشوند. پس اگر موبایلتان ویروسی شده باشد، امکان ارسال این پیامها به مخاطبینتان وجود دارد.
5. بارگیری و نصب برنامهها بدون اطلاع کاربر
با ویروسی شدن گوشی، ممکن است برنامههای مشکوکی روی آن نصب شود. معمولاً گوشی این برنامهها را بعد از نصب یا حین دانلود نمایش میدهد. خود این برنامهها هم بدافزار و ویروسی میباشند. اپلیکیشنهای فاقد اعتبار هم خطرناک هستند. نباید هر برنامه و بازی را بدون مطالعه توضیحات آن نصب کنیم. وقتی این اپلیکیشنها را نصب میکنید، بطور نامحسوس به تنظیمات گوشی آسیب میزند. حتی در عملکرد سایر اپها هم مشکل ایجاد میکند.
6. کاهش کارایی گوشی
حتماً برایتان پیش آمده، گوشی هنگام استفاده مداوم هنگ کند. اگر قبلاً تاچ و ال سی دی را عوض کرده باشید، ممکن است تاچ کندتر شود. در این موارد افت کارایی تاچ بخاطر تفاوت تاچ و ال سی دی اصل و تقلبی است. در غیر این صورت دلیل آن میتواند ویروسی شدن گوشی باشد. همانطور که گفتیم ویروس و بدافزار روی عملکرد سایر اپهای گوشی تاثیر منفی میگذارد.
7. بالا رفتن دمای گوشی
بالا رفتن دمای گوشی دلایل متعددی دارد. یکی از این دلایل ویروسی شدن گوشی است. اما وقتی دمای گوشی بالا میرود، از کجا بفهمیم گوشی ویروسی شده؟ استفاده بیش از حد گوشی باعث افزایش دمای باتری میشود. بدافزارها معمولاً در پس زمینه گوشی در حال اجرا میمانند. پس با اجرای آنها، مصرف باتری بیشتر و دمای گوشی بالاتر میرود. در نتیجه قبل از هر چیزی برنامههای جدید را چک کنید. حتی این مشکل میتواند به دلیل وجود بازیهای سنگین هم باشد.
ویروس کشی گوشیهای اندروید
بعد از شناسایی بدافزار و برنامه مخرب گوشی، قدم بعدی از بین بردن و حذف آن از گوشی است. برای این کار چهار روش وجود دارد. در روش اول و دوم به راحتی میتوانید ویروس کشی کنید. اما اگر مشکل جدی باشد باید گوشی را ریست یا از برنامههای ویروس کشی استفاده کنید.
1. حذف برنامههای مخرب
بیشتر بدافزارهای اندرویدی به شکل برنامههای مخرب هستند. گوگل پلی بدافزارها را در سریعترین زمان ممکن حذف میکند. با این وجود قبل از حذف از گوگل پلی، مطمئناً هزاران نفر آن را دانلود کردهاند. برای حذف برنامه مخرب میتوانید از ویروسکش استفاده کنید. اما اگر میخواهید خودتان دست به کار شوید، مراحل زیر را دنبال کنید.
- حالت ایمن را در گوشی فعال کنید. برای این کار در اکثر دستگاههای اندروید، دکمه خاموش کردن گوشی را فشار داده و نگه دارید. سپس تأیید کنید که میخواهید گوشی را به حالت ایمن راه اندازی مجدد شود. اگر این گزینه وجود نداشت، نحوه فعال کردن حالت ایمن را با توجه به مدل گوشی سرچ کنید. اگر به درستی آن را فعال کنید، عبارت Safe Mode را در پایین صفحه گوشی خواهید دید. در این حالت کلیه برنامههای جانبی متوقف میشوند. با فعال کردن حالت ایمن کلیه برنامههای دانلودی گوشی در حالت غیرفعال قرار میگیرند. اگر ایرادات گوشی در این حالت برطرف شود، به این معنی است که برنامه مخرب در آن وجود دارد. Safe Mode یک ابزار عالی برای تشخیص وجود برنامه مخرب در گوشی است.
- مرحله دوم شناسایی برنامه مخرب است. برای این کار به تنظیمات گوشی بروید. سپس گزینه مدیریت برنامهها و اعلانها را انتخاب کنید. حالا مساله اصلی اینجاست که در این قسمت چگونه برنامه مخرب گوشی را پیدا کنیم؟ برای این کار برنامههای مشکوک را بررسی کنید. آخرین برنامه نصب شده، برنامهای که از دانلود و نصب آن بیخبر هستید و برنامهای که بعد از نصب آن گوشی ویروسی شده برنامههای مشکوک هستند.
- بعد از شناسایی بدافزار نوبت حذف آن است. در اکثر موارد، میتوانید برنامه مخرب را انتخاب و روی دکمه حذف نصب ضربه بزنید. گاهی اوقات ممکن است دکمه حذف غیرفعال باشد. اگر بدافزار یا ویروس اندروید به مدیریت سیستم دسترسی داشته باشد، نمیتوانید به این روش آن را حذف کنید.
- به صفحه اول تنظیمات گوشی بروید. بعد از آن به Security و بعد از آن روی گزینه Device Administrators ضربه بزنید. سپس تیک آبی برنامه مخرب را بردارید. با این کار دسترسی آن را به مدیریت سیستم غیرفعال میکنید. مجدداً در تنظیمات به مدیریت برنامهها و اعلانها برگردید. حالا میتوانید برنامه مخرب را حذف کنید.
- گوشی را دوباره راهاندازی کنید. بعد از راهاندازی مجدد، مشکل بدافزار گوشی اندرویدتان را برطرف شده است.
2. پاکسازی حافظه Cache و دانلودها
برخی از انواع بدافزارهای اندرویدی، مانند تبلیغات میتوانند در مرورگر گوشی پنهان شوند. اگر تبلیغات پاپ آپ زیادی را مشاهده میکنید. همچنین به سایتهای مختلفی هدایت میشوید که قصد بازدید از آنها را نداشتید. پس حافظه Chrome گوشی دارای بدافزار است. در اینجا نحوه پاک کردن حافظه Cache را مرحله به مرحله آموزش خواهیم داد.
- به تنظیمات گوشی بروید. سپس روی مدیریت برنامهها و اعلانها ضربه بزنید. Chrome را انتخاب کنید.
- Storage & Cache را انتخاب کنید. روی پاک کردن حافظه Cache ضربه بزنید تا به طور خودکار پاک شود. سپس روی پاک کردن فضای ذخیره سازی ضربه بزنید.
- Clear all data را انتخاب کنید و با زدن Ok با حذف کل حافظه کروم موافقت کنید.
3. ریست کردن گوشی اندروید
اگر هیچ کدام از مراحل بالا کار نکرد، باید گوشی را به تنظیمات کارخانه برگردانید. برای ریست فکتوری طبق مراحل زیر پیش بروید:
- تنظیمات گوشی را باز کرده و System را انتخاب کنید. سپس روی Reset options ضربه بزنید.
- Erase all data (پاک کردن همه دادهها) یا Factory Reset را انتخاب کنید. بعد از تائید، گوشی شما به تنظیمات اولیه باز میگردد.
- گوشی بازیابی شده و پس از روشن شدن مثل روز اول کار میکند.
4. استفاده از ویروس کش گوشی
به جای ریست کردن گوشی، مطمئنترین روش برای ویروس کشی گوشی اسکن آن با ویروسکش اندروید است. برای اسکن گوشی میتوانید از آنتی ویروسهای زیر استفاده کنید.
1. استفاده از آنتی ویروس AVG :AVG به سرعت برنامه مخرب را حذف نصب میکند. کافیست AVG AntiVirus را دانلود و نصب کنید. دکمه اسکن را بزنید. منتظر بمانید تا نرمافزار مخرب بررسی و حذف شود.
2. استفاده از Avast Mobile Security: روی دکمه اسکن ضربه بزنید و اجازه دهید برنامه کار کند. پس از اتمام اسکن، مراحل بعدی را مطابق گفتهی خود آنتیویروس دنبال کنید تا خطرات احتمالی را برطرف کنید.
آنتی ویروسهای دیگری مانند AVL for Android، Bitdefender Antivirus، Norton Security and Antivirus برای گوشیهای اندروید وجود دارند. روش کار با همه آنتی ویروسها به یک شکل است. علاوه بر اینها با Quick Scan هم میتوانید ویروسهای گوشی اندروید را رفع کنید. برای این کار به تنظیمات و سپس به قسمت امنیت دستگاه بروید. روی گزینه Virus &Threat Protection ضربه بزنید تا گوشی اسکن شود.
ویروس کشی گوشیهای IOS
حذف ویروس آیفون کاملاً ساده است. چون در گوشیهای آیفون ویروسی وجود ندارد. یعنی بدافزار به طور معمول نمیتواند به IOS وارد شود. در عوض، هکرها از کیتهای توسعه دهنده نرم افزار (SDK) برای ایجاد برنامههای آلوده استفاده میکنند. یکی از دلایل ویروسی شدن آیفون، استفاده از فروشگاههای دیگر به جای اپ استور برای دانلود برنامههای آیفون است. ممکن است به طور تصادفی یکی از این برنامههای آلوده به بدافزار را در آیفون خود نصب کنید.
اگر فکر میکنید برنامه مخربی دانلود کردهاید، می توانید آن را حذف کنید. سپس گوشی را بررسی کنید تا از حل شدن مشکل مطمئن شوید. اگر مشکل حل نشد، روشهای دیگری هم وجود دارند. هر کدام از این روشها به شناسایی بدافزار و برنامه مخرب گوشی کمک میکنند.
1. پاکسازی دادهها و هیستوری مرورگر
اگر در مرورگر Safari آیفون پیغام خطا یا پاپ آپ میبینید، با پاک کردن دادهها و حافظه مرورگر مشکل حل خواهد شد. تنظیمات گوشی را باز و Safari را انتخاب کنید. سپس روی گزینه Clear History and Website Data ضربه بزنید. بعد از این کار تبلیغات و خطاها حذف میشوند.
2. خاموش و روشن کردن آیفون
هیچ کار پیچیدهای برای انجام دادن وجود ندارد. کافیست آیفون را خاموش و مجدد روشن کنید.
3. بازیابی آخرین بک آپ گوشی
اگر با روشهای بالا مشکل حل نشد، آخرین بک آپ گوشی را بازیابی کنید. اگر آخرین بک آپ هم، بدافزار داشت. بک آپهای قبلی را امتحان کنید تا جایی که مشکل حل شود.
4. بازیابی کلی گوشی
اگر هیچ یک از سه روش پاسخگو نبود، چارهای جز ریست کردن کامل آیفون نمیماند. برای این کار به تنظیمات و بعد به General بروید. روی Reset و سپس Erase All Content (پاک کردن همه اطلاعات) و تنظیمات را انتخاب کنید. با این روش آیفون کاملاً پاکسازی میشود.
5. استفاده از ویروس کش آیفون
همانطور که پیشتر گفتیم ویروسی شدن آیفون بعید است، مگر اینکه از اپ استور استفاده نکنید. علاوه بر آن سایر تهدیدات هم وجود دارند. در نتیجه استفاده از ویروسکشهایی مانند AVG Mobile Security برای آیفون و آیپد ضروری است. با استفاده از این آنتیویروس گذرواژههای آیفون، شبکه Wi-Fi گوشی و عکس های خصوصی امن میمانند.
چگونه از ویروسی شدن گوشی های iOS و Android جلوگیری کنیم؟
بهترین راهحل برای بالا بردن امنیت گوشی جلوگیری از بدافزارها است. روشهای زیر کمک میکنند تا موبایلتان را از دردسرهای ویروسی شدن نجات دهید.
- برنامهها را از فروشگاههای معتبر دانلود کنید. گوگل و اپل برنامهها را قبل از ورود به فروشگاههای خود، برای امنیت کنترل میکنند. بنابراین بهترین کار دانلود برنامهها از گوگل پلی و اپ استور است.
- برنامهها را از نظر امنیتی بررسی کنید. علیرغم اقدامات امنیتی فروشگاههای رسمی، گهگاهی برنامههای مخرب مخفیانه وارد شوند. به این معنا که همیشه باید برنامهها را از نظر ایمنی قبل از دانلود ارزیابی کنید. توضیحات برنامهنویسها را مرور کنید. نظرات کاربران را بخوانید. تعداد دانلودها را هم بررسی کنید.
- گوشی را به روز نگه دارید. تولیدکنندگان نرم افزارها معمولاً برای رفع اشکالها و ایجاد شکافهای امنیتی هر چند مدت اپها را بروزرسانی میکنند. همیشه سیستم عامل و برنامههای گوشی را به آخرین نسخه به روز کنید.
- روی لینکهای مشکوک کلیک نکنید. لینکهای مشکوک در ایمیلها یا در شبکههای اجتماعی میتوانند حاوی بدافزار باشند.
- هنگام استفاده از Wi-Fi عمومی مراقب باشید. در شبکههای Wi – Fi عمومی اینترنت، قراردادن بدافزار روی گوشی برای هکرها بسیار آسان است. در نتیجه از انجام کارهای حساس در Wi-Fi عمومی خودداری کنید. مگر اینکه VPN را روشن نگه دارید.
- از ویروسکش گوشی استفاده کنید. فرقی نمیکند گوشی آندروید یا آیفون داشته باشید، ویروس کشی گوشی به محافظت از موبایلتان در برابر بدافزار، فیشینگ و سایر تهدیدهای گوشی کمک میکند.
جمعبندی
سعی کردیم تمام روشهای رفع ویروس گوشی را بیان کنیم. هر چند وقت یکبار گوشی را به طور کامل بررسی کنید. تا از ویروسی نشدن آن اطمینان حاصل کنید. همچنین نگهداری گوشی گران قیمتتان را جدی بگیرید. توصیه میکنیم راهحل سایر مشکلات گوشی را از وبلاگ استایل آپ مطالعه کنید. از این طریق رفع خرابی ال سی دی و باتری و روش حل سایر مشکلات گوشی را آموزش خواهید دید، حتی یاد میگیرید اگر گوشی در آب بیفتد چکار باید کرد؟ در نهایت اگر سوال یا نظری دارید، در قسمت نظرات بنویسید.
کنترل از راه دور حتی بدون سیم کارت