چطور برای برنامه های گوشی رمز بگذاریم؟
گاهی اوقات رمز گوشی به تنهایی کفایت نمیکند و دلمان میخواهد که برای امنیت بیشتر اطلاعاتمان قفل برنامه های گوشی را هم فعال کنیم. با این کار حتی اگر کسی رمز اصلی موبایل را هک کند، باز هم برای دسترسی به بعضی از اپلیکیشنها نیاز به رمز جدید خواهد داشت. رمز گذاشتن روی اپلیکیشنهای گوشی در واقع نوعی تایید دو مرحلهای برای رسیدن به اطلاعات مهم داخل دستگاه است و میتواند حسابی کاربردی باشد. به همین دلیل امروز در استایل آپ قصد داریم ببینم که چطور میتوانیم قفل برنامه های اندروید و آیفون را فعال کنیم تا امنیت سایبری بیشتری داشته باشیم.
پیشنهاد مطالعه: تمام ترفندها و راهحلهای گوشی
رمز گذاشتن روی اپلیکیشنهای گوشی چه اهمیتی دارد؟
چه گوشی اندروید داشته باشید و چه آیفون، همیشه امکان دزدیده شدن یا گم شدن موبایلتان وجود دارد. رمز اصلی گوشی میتواند در خیلی از این مواقع اطلاعاتتان را از دست افراد سودجو امن نگه دارد، اما اگر کسی بتواند این قفل را بردارد آن وقت چه به سر اطلاعاتتان خواهد آمد؟ در عصر دادهها که کل حریم شخصی ما توسط برنامهها و گوشیهای هوشمند کنترل میشود، لازم است تا بتوانیم امنیت دستگاههایمان را تامین کنیم. یکی از این راهها قفل برنامه های گوشی است که بسته به مدل و برند گوشی به چندین روش قابل انجام است. هدف ما از آموزش رمز گذاشتن برای برنامه های گوشی نیز همین است که اگر کسی بخواهد به موبایلتان سرک بکشد اجازه نفوذ به اطلاعات شخصیتر مثل کارتها بانکی، عکسهای گالری، پیامهای مهم و.. را نداشته باشد.
هنگام رمز گذاشتن روی اپلیکیشنهای گوشی حتما این نکته را در نظر داشته باشید که شبیه بودن رمز اصلی و رمز اپلیکیشنها اصلا ایدهی خوبی نیست و بهتر است رمز متفاوتی تعیین کنید. به علاوه استفاده از رمزهای عددی امنیت بالاتری نسبت به پترن و اثر انگشت دارند، پس حتما رمز برنامهها را با ترکیب حرف و عدد سخت و غیر قابل نفوذ کنید.
در ضمن میتوانید برای جلوگیری از دیده شدن صفحه نمایش گوشیتان از گلس پرایوسی استفاده کنید. در اینجا هم میتوانید در مورد ویژگیهای گلس پرایوسی یا همان گلس محافظ حریم شخصی بیشتر بخوانید.
چطور برای برنامه های گوشی رمز بگذاریم؟
همانطور که گفتیم این که آیا گوشی شما قابلیت رمز گذاشتن برای اپلیکیشنها را دارد یا نه به نوع سیستم عامل و همینطور برند گوشی وابسته است. اما حتی اگر موبایل شما چنین قابلیتی را نداشته باشد هم همیشه میشود راهی برای قفل برنامه های اندروید و آیفون پیدا کرد. توجه داشته باشید که این رمز فقط برای جلوگیری از سرقت اطلاعات نیست و خیلی وقتها کمک میکند تا از بعضی از اپلیکیشنها کمتر استفاده کنید. مخصوصا انتخاب یک رمز سخت و طولانی باعث میشود که عادتهای بدتان کمتر شود و نخواهید هر 5 ثانیه یک بار صفحه اینستاگرام را رفرش کنید!
در ادامه آموزش رمز گذاشتن برای برنامه های گوشی را با دو سیستم عامل اندروید و آیفون برسی میکنیم.
قفل برنامه های گوشی اندروید
موبایلهای اندرویدی از ورژن 7 به بعد به فیچرهایی برای رمز گذاشتن روی اپلیکیشنهای گوشی مجهز شدند. بنابراین بسته به اینکه از چه موبایلی استفاده میکنید ممکن است تصاویر این آموزش کمی برایتان متفاوت باشد. اما نهایتا اگر گوشیتان قابلیتهای ذکر شده را داشته باشد میتوانید با همین آموزش فعالش کنید.
قابلیت Screen Pinning
این روش قفل برنامه های گوشی اندروید کاری میکند که برنامه در حالت باز قفل شود. برای درک بهتر موضوع تصور کنید که گوشی را به یکی از کودکتان فامیل دادهاید تا با آن بازی کند. از آنجایی که سپردن گوشی شخصی به یک نفر دیگر خیلی برای ما خوشایند نیست، میتوانید اپلیکیشن بازی را Pin کنید و گوشی را با خیال راحت به آنها بدهید. عملکرد این قابلیت بدین شکل است که اجازه نمیدهد تا کودک از برنامه خارج شود. در واقع هر کسی غیر از شما که گوشی را بردارد هیچ دسترسیای به بقیهی بخشهای گوشی ندارد. تنها راه خارج شدن از برنامههای Screen Pin شده بلد بودن قفل پترن گوشی است که آن هم فقط دست خودتان است!
- پس اگر اندروید 9 یا 10 دارید وارد تنظیمات گوشی شده و به دنبال منوی Biometrics and security بگردید.
- سپس به انتهای صفحه اسکرول کرده و Other security settings را انتخاب کنید.
- در پایین صفحهای که باز میشود میتوانید گزینه Pin Windows را ببینید. فعالش کنید و سپس واردش شوید. در انتهای صفحه Ask for PIN before unpinning را بزنید تا امنیت برنامهها تکمیل شود.
- حالا برای استفاده از برنامه باید به بخش Recent apps یا History بروید. پس صفحه را بالا بکشید تا به لیست این برنامهها برسید.
- اپلیکیشنی که میخواهید پین کنید را پیدا کرده و آیکونش را لمس کنید.
- در منویی که باز میشود Pin this app را انتخاب کنید.
- هر وقت بخواهید از این حالت خارج شوید میتوانید دوباره صفحه را بالا بکشید و با وارد کردن پین به حالت عادی برگردید. در مورد بعضی از گوشیها لازم است تا کلید Back و Overview را با هم نگه دارید.
- اما اگر اندروید 7 یا 8 دارید باید در تنظیمات دنبال Lock screen and security بگردید.
- این منو شما را به Other security settings هدایت میکند که میتوانید گزینه Pin windows را در آنجا پیدا کنید.
- وارد Pin windows شده و پس از فعال کردنش کلید Use screen lock type to unpin را هم روشن کنید.
- این مرحله از رمز گذاشتن روی اپلیکیشنهای گوشی اندروید هم شبیه به روش قبلی است.
قابلیت Samsung Secure Folder
سامسونگ یک روش جالب برای قفل برنامه های گوشی خود طراحی کرده که Secure Folder نام دارد. این فیچر را میتوان به نوعی جایگزین قابلیت Dual screen اندروید دانست که سامسونگ به ندرت در گوشیهایش از آن استفاده میکند. فولدر امن راهی ساده برای امن نگهداشتن برنامهها از طریق پنهان کردنشان است.
مثلا تصور کنید دو اکانت تلگرام دارید که یکی کاری و دیگری شخصیست. برای اینکه اکانت شخصی در محیطهای کاری توی دست و بالتان نباشد، میتوانید در داخل Secure Folder نگهش دارید. برای این کار فقط کافیست یک فولدر امن بسازید و تلگرام را به آن اضافه کنید. در این حالت اکانت کاری شما همچنان در تلگرام اصلی و در منوی گوشی است، در حالی که تلگرام شخصیتان را میتوانید به صورت جداگانه در فولدر امن بالا بیاورید.
- در قدم اول در تنظیمات گوشی Biometrics and security را پیدا کنید.
- حالا به Secure Folder بروید و مراحلی که میخواهد را طی کنید. در انتهای این فرایند یک Secure Folder برای گوشیتان ساخته میشود.
- پس از ساخت فولدر میتوانید تعیین کنید که با چه نوع رمزی قفل شود. پس در بخش Lock type بین Pin یا Password و Pattern یکی را انتخاب کنید. به طور کلی در این صفحه امکان این را دارید تا وضعیت نوتیفها قفل خودکار و نمایش دادن یا ندادن فولدر امن در منوی گوشی را تعیین کنید. پیشنهاد میکنیم که گزینه Add secure folder to app screen را روشن کنید.
- وارد منوی گوشی شده دنبال Secure Folder بگردید. با زدن پترن یا رمزی که تعیین کردهاید واردش شوید و علامت + را بزنید. اینطوری میتوانید هر برنامه، فایل یا عکسی که دلتان خواست را به این فولدر منتقل یا کپی کنید.
- اگر برای این پوشه قفل خودکار تعیین نکردهاید، هنگام خارج شدن حتما Lock and exit را بزنید تا دوباره قفل شود.
- اگر از ساختن این فولدر پشیمان شدید میتوانید مثل یک اپلیکیشن آن را Uninstall کنید.
استفاده از برنامه Norton App Lock
یکی از برنامههایی که خیلی به درد رمز گذاشتن روی اپلیکیشنهای گوشی اندروید میخورد اپلیکیشن Norton است. این برنامه برای همه اندرویدهای 4.1 به بالا مناسب است و میتوانید به راحتی از Google Play دانلودش کنید. نورتون این امکان را به شما میدهد تا یا دسترسی به همه برنامهها را محدود کنید و یا برای بعضیهایشان قفل بگذارید.
- در گام اول برنامه Norton App Lock را از گوگل پلی استور دانلود و سپس اجرا نمایید.
- با شرایط برنامه موافقت کرده و Agree & Launch را بزنید. ممکن است برنامه در این مرحله از شما بخواهد تا اجازه Allow display over other apps را بدهید. اجازه را صادر کرده و برگردید.
- حالا باید برخی از تنظیمات مربوط به برنامه را در گوشی فعال کنید. پس Setup را زده و در صفحهای که باز میشود Installed services را انتخاب کنید.
- Norton App Lock Service را پیدا و فعال کنید.
- دو بار Back بزنید تا در این صفحه نوع رمزی که میخواهید روی اپلیکیشنها بگذارید را مشخص کنید.
- پس از تعیین رمز، اکانت گوگلتان را وارد کنید تا اگر روزی رمز یادتان رفت امکان بازیابی وجود داشته باشد. Continue را بزنید.
- در صفحهای که باز میشود میتوانید رمز گذاشتن روی اپلیکیشنهای گوشی را انجام دهید. کافیست علامت قفل در بالای صفحه را زده و سپس اپلیکیشن مورد نظرتان را انتخاب کنید. برای برداشتن قفل هم دوباره همین علامت را بزنید.
قفل برنامه های گوشی آیفون
اپل هنوز رسما هیچ قابلیتی برای رمز گذاشتن روی اپلیکیشنهای گوشی معرفی نکرده، اما از iOS 12 به بعد امکان قرار دادن Screen Time را برای کاربرانش فعال کرده که تا حدودی کمک میکند. با این قابلیت میتوانید دسترسی به اپلیکیشن مورد نظرتان را محدود یا غیر ممکن کنید. این فیچر مخصوص زمانهاییست که میخواهید مصرف موبایل کودکان را کم کنید یا اجازه استفاده از بعضی اپلیکیشنها را از آنها سلب کنید.
در این حالت میتوانید در تنظیمات اپل زمان استفاده از برنامه مورد نظرتان را محدود یا صفر کنید. با این قابلیت وقتی آیفون یا آیپد را به کودکی میدهید تا برای یک ساعت بازی کند، پس از اتمام بازه یک ساعته برنامه قفل میشود و امکان ادامه بازی وجود ندارد. مگر اینکه خودتان دوباره رمز را وارد کنید.
- در تنظیمات آیفون به دنبال Screen Time بگردید.
- در انتهای صفحه Use Screen Time Passcode را انتخاب کرده و برای این قابلیت قفل تعریف کنید.
- گزینه App Limit را انتخاب کرده و فعالش کنید. در اینجا میتوانید انتخاب کنید که کدام یکی از برنامهها دسترسی محدودتری داشته باشد. برنامهها بر طبق موضوعات مختلف در این لیست دستهبندی شدهاند و باید از داخل دستهها پیدایشان کنید.
- برنامهای که قصد قفل کردنش را دارید انتخاب و روی زمان یک دقیقه تنظیمش کنید. این یعنی در هر روز فقط میتوانید یک دقیقه از برنامه مشخص شده استفاده کنید. انتخاب این زمان دلخواه است و بسته به استفادهای که دارید میتوانید یک عدد مشخص کنید.
- برای اینکه بعد از اتمام 1 دقیقه مصرف روزانه دیگر نتوانید به برنامه دسترسی داشته باشید، گزینه Block at End of Limit را روشن کنید. اینطوری بعد از اتمام وقت، برنامه بلاک میشود و برای استفاده بیشتر مجبورید رمز وارد کنید.
چطور یک پسورد قوی انتخاب کنیم؟
حالا که آموزش رمز گذاشتن برای برنامه های گوشی را با هم مرور کردیم، بد نیست کمی هم به اهمیت پسوردهای سخت بپردازیم. حتی اگر هزار و یک نوع قفل روی گوشیتان بگذارید، بدون توجه به نکات انتخاب رمز عبور قوی ممکن است خیلی راحت هک شوید. رمز گذاشتن روی اپلیکیشنهای گوشی هم خیلی تفاوت ندارد و باید طبق همین استانداردها انتخاب شود. پس اگر واقعا برای امنیت اطلاعاتتان ارزش قائلید نکات زیر را حتما در انتخاب رمز و پترن گوشی رعایت کنید:
- اگر اسمی در رمزتان به کار میبرید حتما آن را با کلمات نامربوط دیگر که قابل حدس زدن نیستند ترکیب کنید. مثلا اگر کلمهای که به ذهنتان آمده PineapplePizza است، PineapplePizzaTower را به عنوان رمز استفاده کنید.
- حروف بزرگ و کوچک را در انتخاب رمز عبور مورد توجه قرار دهید. استفاده از یک یا دو حرف بزرگ انگلیسی میتواند حدس زدن رمز را برای دیگران سختتر کند.
- بین حروف حتما عدد هم به کار ببرید. همینطور استفاده از علایم @ یا % و & هم میتواند میزان سختی رمز را افزایش دهد.
- به جای استفاده از کلمات یا اعداد معنیدار مثل تاریخ تولد یا سالگرد ازدواج و .. از کلمات بیربط و رندوم استفاده کنید. چون بعد از رمز عبور 0000 رمزهایی که بر اساس تاریخ تولد افراد تعیین شدهاند راحتترین آمار هک شدن را دارند.
- همه مواردی که در بالا گفتیم مانند حروف بزرگ، اعداد، علایم و کلمات غیر مرتبط را با هم استفاده کنید. رمزهای 15 کاراکتر و بیشتر امنیت بالاتری دارند.
- اگر از پترن با الگو برای قفل برنامه های گوشی استفاده میکنید، باز هم بهتر است که بر اساس شمارههای سال تولد نباشد.
- از پترنهای معروفی که در اینترنت به عنوان سختترین پترن گوشی معرفی میشوند استفاده نکنید! چون حداقل میلیونها آدم به آن دسترسی دارند.
- از گلسهایی استفاده کنید که لکه را به خود نمیگیرند و جای انگشتهایتان رویش باقی نمیماند. چون ممکن است بدون اینکه بفهمید شکل پترنی که کشیدهاید خیلی واضح روی نمایشگر بماند. خرید گلس باکیفیت از استایلآپ را فراموش نکنید.
نتیجه گیری
یکی از بزرگترین دغدغههای ما در دنیایی که همه چیزش به سمت وایرال شدن میرود، حفظ حریم شخصیست. به طوری که خیلی اوقات میتوان گفت که نسب به حریم خصوصیمان دچار وسواس میشویم و رمز گذاشتن روی اپلیکیشنهای گوشی هم یکی از مصادیق آن است. چه هدفتان از قفل برنامه های گوشی پنهان کردن اطلاعات حساس باشد و چه ساکت کردن فرزندان کوچک فامیل که یک سره دنبال بازیهای گوشیتان هستند، در هر صورت مشکلتان را در آموزش بالا حل کردهایم. مخصوصا گوشیهای اندروید که همیشه ترفندهای بیشتری نسبت به آیفون دارند و راه در رو هایششان زیاد است.