آموزش انتقال اپلیکیشن به کارت حافظه گوشی
تا همین چند سال پیش یکی از بزرگترین دغدغههای کاربران گوشی اندروید این بود که چطور با انتقال اپلیکیشن و برنامه ها به کارت حافظه از پر شدن فضای داخلی گوشی جلوگیری کنند. دلیل اصلی این مشکل هم اینجا بود که گوشیهای قدیمیتر و رده پایین دارای فضای داخلی زیادی نبودند و سریع پر میشدند. یعنی برخلاف الان که میتوانیم گوشیهای میانرده را هم با حافظه داخلی 256 گیگ تهیه کنیم، آن زمان از این خبرها نبود و باید نهایتا با 16 گیگ فضای ناقابل کنار میآمدیم. لازم به گفتن نیست که حتی همهی این 16 گیگ هم به ما نمیرسید و باید حداقل 5 گیگش را دو دستی تقدیم برنامههای پیشفرض گوگل و اندروید میکردیم! در این شرایط استفاده از کارت حافظه خیلی منطقی به نظر میرسید و تغییر محل ذخیره اپلیکیشن در گوشی به SD کارت ضروری بود. (نحوه حذف برنامههای پیشفرض گوشی را بخوانید.)
اما اگر فکر کنیم که نیاز به کارت حافظه با بیشتر شدن Internal Storage گوشیها کمتر از قبل شده، خیلی سادهلوحانه است. چون هر چقدر که الان فضای داخلی گوشی بیشتر شده، برنامهها و بازیها هم کیفیت بهتری پیدا کردهاند و حجم خیلی بالاتری را اشغال میکنند. تازه الان برای هر کاری از خوابیدن گرفته تا رژیم و ورزش و تمرکز و تاکسی و .. یک اپلیکیشن جداگانه و باکیفیت وجود دارد که میتوانید فضای گوشی را با آن پر کنید. پس هنوز هم ممکن است خیلیها نیاز داشته باشند تا محل ذخیره شدن اپلیکیشنها در موبایل را تغییر دهند. به همین دلیل استایل آپ امروز به آموزش انتقال اپلیکیشن به کارت حافظه گوشی اندروید میپردازد و سعی میکند به همه سوالهای شما در این حیطه پاسخ دهد.
چیزهایی که قبل از تغییر محل ذخیره اپلیکیشن در گوشی باید بدانیم
خوشبختانه امروزه تقریبا همهی گوشیهای اندرویدی دارای محل کارت حافظه هستند و به شما اجازه میدهند تا حافظهی کلی گوشی هوشمندتان را گسترش دهید. با وجود این کارت حافظه شما میتوانید عکسها و فایلهایتان را به SD Card منتقل کنید و در برخی مواقع برنامهها را هم به آنجا ببرید.
البته همهی برندهای اندروید اجازه تغییر محل ذخیره اپلیکیشن در گوشی را به شما نمیدهند و اگر موبایل شما جزو آن دسته از دستگاهها باشد ممکن است در اینجا به مشکل بر بخورید. هر چند این ویژگی بیشتر در گوشیهای اندروید پرچمدار دیده میشود و در میانردهها کمتر است. اما مشکل به همین سادگیها نیست و گاهی حتی اگر گوشی اندروید اجازه انتقال اپلیکیشن و برنامه ها به کارت حافظه را به شما بدهد، خود اپلیکیشن این اجازه را نمیدهد! بازیهایی مانند آسفالت 8 که دارای دیتای حجیم هستند اکثر دیتای خود را در حافظه داخلی گوشی ذخیره میکنند و نهایتا 64 مگابایت از فایل را داخل MicroSD نگه میدارند.
پیشنهاد مطالعه: آموزش انتقال فایل از اندروید به آیفون و برعکس
آموزش انتقال اپلیکیشن و برنامه ها به کارت حافظه
با اینکه امکان تغییر محل ذخیره اپلیکیشن در گوشی در خیلی از اندرویدهای جدید وجود ندارد، اما میتوانید بسته به موبایلی که دارید روش زیر را چک کنید و ببینید که برنامه مورد نظر قابلیت انتقال به کارت حافظه را دارد یا نه.
- در گام اول تغییر محل ذخیره در گوشی در نصب اپلیکیشن باید به تنظیمات Settings بروید. حالا بسته به نسخه اندرویدی که دارید Apps را پیدا کنید و واردش شوید.
- برنامهای که قصد انتقالش به SD Card را دارید انتخاب کنید و به تنظیماتش بروید.
- در اینجا گزینه Storage را پیدا کرده و Change را بزنید. اگر گزینه Change را در این قسمت پیدا نکنید، یعنی برنامه امکان انتقال به اس دی کارت را ندارد. اما اگر هیچ کدام از برنامههای گوشیتان این گزینه را نداشتند، یعنی امکان تغییر محل ذخیره اپلیکیشن در گوشی در این موبایل وجود ندارد.
- اما اگر گزینه Change را داشتید، کلید Move را بزنید تا دیتاها به کارت SD منتقل شوند.
تبدیل کارت حافظه به حافظه اصلی گوشی
راه دیگری که میتوانید برای انتقال اپلیکیشن و برنامه ها به کارت حافظه از آن استفاده کنید، تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی گوشی است! این قابلیت که اولین بار در اندروید مارشملو Marshmallow معرفی شد به نام Adoptable Storage یا Flex Storage شناخته میشود. با این روش میتوانید اس دی کارت را فرمت کنید تا به عنوان حافظه داخلی عمل کند.
هرچند این روش هم بینقص نیست و خیلی از گوشیها مانند Samsung و LG آن را سیستم عامل حذف کردند. اما برندهایی مثل موتورولا و هواوی هنوز این قابلیت را دارند و میتوان از آن استفاده کرد.
از آنجایی که در این روش کارت حافظه باید به عنوان حافظه اصلی گوشی فعالیت کند، حتما حواستان باشد که کارت میکرویی که میخرید سرعت و عمکلرد بالایی داشته باشد. به طور کلی ما کارتهای کلاس 10 یا UHS-I و UHS-3 را برای این کار پیشنهاد میکنیم. به علاوه زمانی که کارت را به عنوان حافظه داخلی در گوشی در نظر بگیرید، همه دیتاهای رویش میپرد و فرمت میشود. از آنجا به بعد هم دیگر نمیتوانید از آن کارت در گوشیهای دیگر استفاده کنید، مگر اینکه بخواهید دوباره فرمتش کنید.
این نکته را هم حتما در نظر بگیرید که زمانی که SD کارت به عنوان حافظه اصلی گوشیتان باشد، نمیتوانید آن را خارج کنید، وگرنه تمام اپلیکیشنهای گوشی دچار مشکل میشوند و ممکن است دیگر کار نکنند.
- پس در قدم اول در تنظیمات Setting گوشی به Storage بروید.
- کارت حافظه را انتخاب کرده و به تنظیمات Storage Settings بروید.
- گزینه Format as Internal را بزنید.
- حالا Erase & Format را انتخاب کنید. در صورتی که کارت حافظه شما در اینجا خیلی کند باشد و توانایی پردازشهای اصلی گوشی را نداشته باشد با هشدار روبهرو میشوید.
- سپس Move Now را بزنید تا همه دیتاهایی که میخواهید به کارت حافظه منتقل شود.
- پس از پایان عملیات که ممکن است چند دقیقهای طول بکشد، کلید Done را بزنید تا کارت حافظه تبدیل به حافظه اصلی گوشی شود.
چگونه محل ذخیره گوگل پلی را تغییر دهیم
گوگل پلی استور به صورت دیفالت برنامهها را در حافظه داخلی گوشی ذخیرهسازی میکند. اما ما میتوانیم به راحتی تنظیمات پیشفرض را تغییر دهیم و مکان ذخیرهسازی را عوض کنیم. برای اینکه بفهمیم چگونه محل ذخیره گوگل پلی را تغییر دهیم فقط کافیست این مقاله را تا انتها دنبال کنیم. اگر گوشی کارت حافظه را نمیخواند این مطلب را بخوانید.
اول از همه باید این را بدانید که تغییر این حالت پیشفرض از داخل خود برنامه Google Play Store ممکن نیست و باید از تنظیمات موبایلتان انجامش دهید. به همین دلیل گامهایی که در ادامه با هم طی میکنیم ممکن است در گوشیهای متفاوت با ورژن اندروید مختلف کمی فرق کند، اما روش کلی به همین صورت است:
- در قدم اول به تنظیمات گوشی رفته و تب Storage را باز کنید.
- حالا در قسمت Preferred Storage Location مکان نصب را از Internal Memory به SD Card تغییر دهید.
- بعضی از گوشیها در این قسمت گزینه Let the System Decide را هم دارند. تا خود سیستم عامل تصمیم بگیرد که کدام لوکیشن برای نصب برنامه بهتر است.
از طرفی ممکن است در گوشیهای جدیدتر اصلا هیچ کدام از مراحل بالا را پیدا نکنید. در این حالت راهی برای دانلود مستقیم برنامه های گوگل پلی در کارت حافظه نیست و باید حتما بعد از نصب آنها را منتقل کنید. هر چند تغییر محل ذخیره اپلیکیشن در گوشی هم در ورژن اندرویدهای جدید غیرفعال شده است.
مطالعه بیشتر: مشکل دانلود از گوگلپلی
چرا در بعضی از گوشیها امکان انتقال اپلیکیشن و برنامه ها به کارت حافظه وجود ندارد؟
همانطور که در بالا هم گفتیم انتقال اپلیکیشن و برنامه ها به کارت حافظه میتواند جلوی پر شدن حافظه داخلی را بگیرد. اما دیدیم که خیلی از گوشیها دیگر از این قابلیت پشتیبانی نمیکنند و به شما اجازه نمیدهند که برنامهها را در میکرو اس دی گوشی نصب کنید. اما دلیل این اتفاق چیست؟ به طور کلی سه دلیل اصلی برای عدم امکان تغییر محل ذخیره در گوشی در نصب اپلیکیشن وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
دلیل اول – تصمیم سازنده اپلیکیشن
برای اینکه امکان تغییر محل ذخیره اپلیکیشن در گوشی وجود داشته باشد، نیاز است که سازنده اپلیکیشن اندرویدی به طور صریح در کدهای برنامه این امکان را اضافه کند. در واقع لازم است که دولوپر برنامه اتریبیوت android:installLocation را در المان <manifest> ذکر کند تا امکان Move to SD Card برای اپلیکیشن وجود داشته باشد. شاید برایتان سوال شود که اگر تصمیم انجام دادن یا ندادن این کار تماما روی دوش برنامهنویس است، چرا باید جلویش را بگیرد؟ دلیلش این است که نصب برنامه روی اس دی کارت میتواند کمی دردسرساز باشد و برای اجرای برنامه مشکل ایجاد کند. بنابراین دولوپرها معمولا این گزینه را غیرفعال نگه میدارند تا کاربران در اجرای برنامه دچار مشکل نشوند و نظرات عصبانی دریافت نکنند!
دلیل دوم – پشتیبانی از ویجتها
یکی دیگر از دلایل مهم دیگری که سبب شده تا تغییر محل ذخیره در گوشی در نصب اپلیکیشن غیرممکن شود، عدم پشتیبانی از ویجتهاست. زمانی که برنامهای روی کارت حافظه نصب میشود، امکان نمایش ویجتها وجود ندارد و باید حتما یک بار گوشی را ری استارت کنید.
دلیل سوم – هماهنگی، خدمات و اینترفیس
اگر برنامهای که میخواهید روی اس دی کارت نصبش کنید پردازشهای پسزمینه زیادی داشته باشد، زمانی که کارت حافظه در گوشی است نمیتواند این کار را انجام دهد. به همین دلیل در مورد این برنامهها اکثرا امکان انتقال فایل به کارت حافظه وجود ندارد.
چطور میتوانیم کاری کنیم که برنامهها مستقیما در کارت حافظه دانلود شوند؟
برای تغییر محل ذخیره اپلیکیشن در گوشی لازم است که حتما دسترسی روت داشته باشید. در گوشیهای روت شده میتوانید با کمک برنامه Android SDK Tools مسیر دانلود را به کارت حافظه تغییر دهید. قبلا در اندرویدهای قدیمیتر میشد بدون روت کردن گوشی هم این کار را انجام داد، ولی در حال حاضر فقط از طریق روت کردن میتوانید این کار را انجام دهید. اگر میخواهید این روش را امتحان کنید، پیشنهاد میکنیم که حتما یک بار مقاله ما در مورد روت کردن گوشیهای اندروید را مطالعه نمایید.
چه برنامههایی قابل انتقال به کارت حافظه هستند؟
بیشتر برنامههایی که Background Process ندارند، مانند بازیهای حجیم برای این کار مناسبند. چون این بازیها نه تنها فضای زیادی را اشغال میکنند بلکه فعالیتهای پس زمینه را هم اشغال نمیکنند و در نتیجه با نصب کارت حافظه دچار مشکل نخواهند شد.
استفاده از اپلیکیشنهای مختلف
آخرین راهی که برای انتقال اپلیکیشن و برنامه ها به کارت حافظه به شما پیشنهاد میکنیم، کمک گرفتن از برنامههای جانبیست. شما میتوانید کلی از این اپلیکیشنها را در گوگل پلی استور دانلود کرده و اجرا نمایید. البته اگر به دلایلی که بالاتر گفتیم خود برنامه امکان انتقال به کارت حافظه را نداشته باشد، با این روش هم همچنان امکانش نخواهد بود.
پس حتما سری به گوگل پلی بزنید و برنامههایی مثل AppMgr III یا App 2 SD را دانلود کنید و شانستان را بسنجید.
نتیجه گیری
در مقاله بالا سعی کردیم بفهمیم که چگونه محل ذخیره گوگل پلی را تغییر دهیم و انتقال اپلیکیشن و برنامه ها به کارت حافظه را ممکن کنیم. هرچند با وجود تنظیمات جدید سیستم عامل اندروید دیگر چنین قابلیتی در گوشیهای اندرویدی ممکن نیست و اندرویدهای جدید عملا نمیتوانند برنامهها را روی کارت حافظه نصب کنند. تنها راهی که برایتان باقی میماند روت کردن گوشی است که آن هم کاری خیلی ریسکی و خطرناک است. به طور کلی پیشنهاد ما به شما این است که اگر خیلی بازی میکنید و برنامههای زیادی روی گوشی نصب میکنید، کلا روی حافظه جانبی گوشی حساب نکنید و فقط به دنبال خرید گوشیهایی با حافظه داخلی بالا باشید. اینطوری میتوانید برنامههای اصلی را داخل حافظه گوشی نگهدارید و فایلها و عکسهایتان را به SD Card منتقل کنید.