پاوربانک چند بار گوشی را شارژ میکند؟
یکی از سوالاتی که موقع خرید پاوربانک به ذهنمان خطور میکند این است که این پاوربانک چند بار گوشی را شارژ میکند؟ چون از آنجایی که معمولا هیچ پاوربانکی به اندازه ظرفیتی که روی پکش نوشته نمیتواند شارژدهی کند، لازم است تا بسته به میزان مصرفی که داریم حتما یک پاوربانک با ظرفیت مناسب پیدا کنیم. بنابراین نیاز است تا با مفاهیمی همچون ظرفیت اسمی، ظرفیت واقعی، ولتاژ خروجی و توان آشنایی داشته باشیم تا بتوانیم جواب درستی به این سوال بدهیم.
با استایل آپ همراه باشید تا با ظرفیت شارژ پاوربانک آشنا شویم و ببینیم که الگوریتم شارژ خالی کردن پاوربانکها چگونه است و چطور محاسبه میشود؟ روشهای صرفهجویی در مصرف باتری موبایل را هم حتما بخوانید تا بتوانید استفاده درستتری از گوشیتان در مواقع قطعی برق و یا در طبیعت داشته باشید.
آشنایی با مفاهیم مرتبط با باتری پاوربانکها
وقتی صحبت از ظرفیت شارژ پاوربانک ها میشود، کلماتی مثل ظرفیت و ولتاژ را خیلی زیاد میشنویم. به علاوه برای اینکه بفهمیم پاوربانک چند بار گوشی را شارژ میکند لازم است کمی وارد بحث ریاضیات شویم و اعداد را به صورت دقیق محاسبه کنیم. اما پیش از آن باید معنی واژههای زیر را بدانیم:
ظرفیت اسمی Rated Capacity
ظرفیت اسمی پاوربانک در واقع همان عددی است که روی بسته بندی نوشته شده و پاوربانک را با آن معرفی میکنند. مثلا در مورد یک پاوربانک 10000mAh شیائومی، عدد ده هزار همان ظرفیت اسمی باتری به کار رفته در پاوربانک است.
اکثر پاوربانکها با ولتاژ میانگین 3.7V ساخته میشوند و ظرفیت اسمیشان هم با این ولتاژ محاسبه میشود. در حالی که همین پاوربانکها برای شارژ گوشیهای موبایل و سایر دستگاهها از ولتاژ 3.7V استفاده نمیکنند! زیرا ولتاژ استاندارد کابلهای USB برابر با 5V است و پاوربانک هم ملزم است که با همین ولتاژ به گوشی برق رسانی کند.
همین میشود که هیچ وقت نمیتوانیم یک گوشی 5000mAh را دو بار با یک پاوربانک 10000mAh شارژ کنیم. شما میتوانید ولتاژ 5V را در دفترچه راهنمای پاور بانک و یا روی پورتهایش ببینید. از این اعداد و هماهنگی آن با اطلاعات داخل سایت تولیدکننده میتوانید اصل و یا تقلبی بودن پاوربانکها را تشخیص دهید.
ظرفیت واقعی Real Capacity
یک پاوربانک 10000 چند بار گوشی را شارژ میکند؟ برای جواب دادن به این سوال باید با ظرفیت واقعی آشنا شویم. ظرفیت واقعی در واقع میزان شارژدهی پاوربانک با ولتاژ خروجی 5V است. بنابراین اگر گوشی ما 5000mAh باشد فقط یک بار میتوانیم با پاوربانک 10000 کامل شارژش کنیم.
محاسبه ظرفیت واقعی پاوربانک یک فرمول ویژه دارد که در ادامه به آن می پردازیم.
ظرفیت واقعی در ولتاژ 5 ولت = ظرفیت اسمی × (3.7/5)
انرژی Energy یا توان Power
اگر به بسته بندی پاوربانکتان دقت کنید میتوانید عددی با واحد وات ساعت Wh را در جدول مشخصات پیدا کنید. این عدد همان انرژی پاوربانک است که از ضرب شدن توان پاوربانک در ساعت مصرف آن بدست میآید. شاید ندانید اما برای اینکه بفهمیم پاوربانک چند بار گوشی را شارژ میکند باید به این اعداد هم توجه داشته باشیم. برندهای سازنده پاوربانک خیلی اوقات سعی میکنند با ادغام این دو مفهوم، شما را نسبت به ظرفیت پاوربانک گیج کنند. اما با توضیح زیر میخواهیم همه چیز را شفاف برایتان توضیح دهیم.
بهترین راه برای متوجه شدن تفاوت این دو واژه محاسبه توان و انرژی برای یک پاوربانک 10000mAh با جریان 2.4A و ولتاژ 5V است.
توان: ولتاژ × جریان = 12 وات
انرژی: ظرفیت × ولتاژ = 37Wh
همانطور که میبینید این دو مقدار کاملا با هم متفاوتند و نباید به جای هم اشتباه گرفته شوند.
مطالعه بیشتر: آیا پاوربانک قابل تعمیر است؟
نحوه محاسبه ظرفیت واقعی پاوربانک ها چگونه است؟
خب حالا که در مورد ظرفیت واقعی و اسمی پاوربانکها سنگهایمان را وا کندیم میرسیم به سوال اصلی این مقاله یعنی اینکه پاوربانک چند بار گوشی را شارژ میکند؟ برای اینکه بتوانیم ظرفیت شارژ پاوربانک را محاسبه کنیم به فرمول زیر نیاز داریم.
[(Labeled capacity of the power bank × 3.7) / (output voltage of power bank)] × [Efficiency / battery capacity of device] = Total number of recharges
Labeled capacity of the power bank: همان ظرفیت اسمی پاوربانک است که رویش نوشته شده است.
output voltage of power bank: ولتاژ خروجی پاوربانک که میتواند 5 یا 12 یا 20 ولت باشد.
Efficiency: بازدهی در واقع توسط برند سازنده اعلام میشود. ما در این فرمول آن را 0.85 در نظر گرفتهایم.
battery capacity of device: ظرفیت باتری گوشی موبایل شماست که میخواهید ببینید پاوربانک چند بار شارژش خواهد کرد.
Total number of recharges: تعداد دفعاتی که پاوربانک گوشی شما را شارژ میکند.
عدد 3.7: این عدد میانگین ولتاژی است که میتوان در باتریها پیدا کرد. اکثر باتریهای لیتیوم یونی کبالتی دارای میانگین 3.6 ولت و باتریهای لیتیوم یونی منگنزی دارای میانگین 3.7 ولت هستند.
عدد 5: از طرفی این عدد هم میانگین ولتاژ خروجی اکثر پاوربانکها است که ممکن است بسته به فست شارژ بودن یا لایتنینگ بودن کمی متفاوت باشد. این اعداد در مشخصات پاوربانکی که میخرید نوشته شدهاند. این را هم یادتان باشد که برای اینکه بفهمیم پاوربانک چند بار گوشی را شارژ میکند باید پورتی که برای شارژ گوشی انتخاب کردیم را در نظر بگیریم. چون پاوربانکهایی که چند پورت متفاوت دارند ممکن است ولتاژ های مختلف هم ارائه دهند. پس پورتی که انتخاب میکنید را در جدول مشخصات پاوربانک مطالعه کنید و ببینید که ولتاژ خروجیاش چند است. اگر 5 بود همین عدد را بنویسید و اگر 12 یا 20 بود باید با آن اعداد جایگزینش کنید.
برای درک بهتر این فرمول بهتر است یک مثال بزنیم. مثلا گوشی iPhone 11 Pro Max را در نظر بگیرید. باتری این گوشی ظرفیتی برابر با 3969mAh دارد و یک پاوربانک 20000mAh میتواند به تعداد زیر شارژش کند:
ظرفیت پاوربانک: 20000mAh
ولتاژ خروجی پاوربانک: 5V
بازدهی: 85%
ظرفیت باتری آیفون: 3969mAh
[(20000 × 3.7) / (5)] × [0.85 / 3969] = 3.1
یعنی یک پاوربانک 20000 حدودا میتواند 3 بار آیفون 11 پرو مکس شما را تا 100 درصد شارژ کند.
انرژی تلف شده در پاوربانکها در کجا خرج میشود؟
همانطور که در بالا گفتیم پاوربانکها به کمک مدارهای داخلیشان ولتاژ 3.7 ولت را به 5 ولت تبدیل میکنند تا USB ها بتوانند با آن سازگار باشند. نتیجه این تبدیل این است که پاوربانک باید انرژی بیشتری مصرف کند و کمی داغ شود. به علاوه هنگام این تبدیل ولتاژ مقداری از mAh ظرفیت باتری نیز از دست میرود.
در نهایت هنگام انتقال توان از پاوربانک به گوشی از طریق کابل USB مقداری انرژی نیز به دلیل مقاومتهای داخلی در این مسیر تلف میشوند. بنابراین اگر بخواهیم بدانیم که پاوربانک چند بار گوشی را شارژ میکند، تمام این فاکتورها باید هنگام محاسبه ظرفیت شارژ پاوربانک لحاظ شوند تا بتوانیم جواب دقیقی به این سوال بدهیم.
این انرژی هدر رفته میتواند بازدهی دقیق پاوربانک در فرمول بالا را بدست آورد که معمولا عددی بین 80 تا 90 درصد است.
فرمولهای مورد نیاز برای تعیین ظرفیت شارژ پاوربانک ها
در این بخش قصد داریم به فرمولهایی بپردازیم که برای فهمیدن اینکه پاوربانک چند بار گوشی را شارژ میکند به آنها نیاز داریم. بعضی از این فرمولها به طور پراکنده در مقاله آمدهاند اما با یک جمعبندی کلی همه چیز قابل درکتر خواهد شد.
انرژی پاوربانک: [ظرفیت اسمی باتری پاوربانک × ولتاژ باتری (3.7V)] تقسیم بر 1000
انرژی خروجی پاوربانک: انرژی پاوربانک × 0.85
ظرفیت واقعی پاوربانک: [انرژی خروجی پاوربانک × 1000] تقسیم بر ولتاژ شارژ (میتواند 5 ولت باشد)
انرژی مورد نیاز برای شارژ گوشی: [ظرفیت باتری گوشی × ولتاژ (3.7V)] تقسیم بر 0.85
تعداد دفعات شارژ کردن پاوربانک: [انرژی خروجی پاوربانک] تقسیم بر [انرژی مورد نیاز برای شارژ گوشی]
فرمولهای بالا همان فرمولهایی هستند که در تیترهای قبل به آنها پرداختیم، اما این بار از نگاه انرژی بررسی شدهاند. فقط کافیست موقع خرید پاوربانک اعدادی که پشت پک آن نوشته را در فرمولهای بالا جاگذاری کنید تا ببینید که آن پاوربانک چند بار گوشی را شارژ میکند؟
فقط حواستان باشد که در جاگذاریهای بالا حتما به اسم فرمولها دقت زیادی داشته باشید.
چرا ظرفیت واقعی پاوربانک را رویش نمینویسند؟
وقتی با این همه فرمول سر و کله میزنیم برایمان سوال میشود که نوشتن ظرفیت واقعی چه ضرری دارد که ما مجبوریم این همه مسیر را برای فهمیدن ظرفیت شارژ پاوربانک طی کنیم؟ سازندههای پاوربانک معمولا به چند دلیل ظرفیت واقعی پاوربانک را رویش نمینویسند که قطعا خیلیهایش به نفع خودشان و مارکتینگ محصولی که قصد فروشش را دارند است.
- از آنجایی که ظرفیت واقعی همیشه کمتر از ظرفیت اسمی پاوربانک است، سازندهها ترجیح میدهند روی عدد بزرگتر تبلیغ کنند و بعدا مفهوم ظرفیت واقعی را توضیح دهند، تا اینکه بخواهند از همان اول با یک ظرفیت پایین بازاریابی کنند!
- دلیل دوم هم باز به این مربوط میشود که اگر بخواهند ظرفیت واقعی پاوربانک را اعلام کنند مجبورند در مورد نرخ انرژی تلف شده، چیپهای بیکیفیت با اتلاف انرژی زیاد و .. هم صحبت کنند و این به ضررشان است. چون خیلی از پاوربانکهای بیکیفیتی که ظرفیتهای اسمی بالای 20000 دارند به دلیل چیپهای ضعیف و بازدهی افتضاح به هیچ وجه قابل قیاس با رقبای معروف و سرشناستر خود نیستند.
- دلیل آخر هم این است که خیلی از کاربران از ظرفیت واقعی، ظرفیت اسمی، بازدهی، نرخ تبدیل و .. سر در نمیآورند و توضیح دادن این چیزها میتواند برایشان فاقد اهمیت باشند.
هرچند در حال حاضر میبینیم که خیلی از سازندگان در دفترچه راهنما یا جدول مشخصات محصول ظرفیت واقعی پاوربانک را ذکر میکنند. اما خیلیها هم زرنگی به خرج داده و برای اینکه مسئولیت کار را از سر خود باز کنند فقط به نوشتن ولتاژ 3.7V در کنار ظرفیت اسمی بسنده میکنند. در حالی که خیلی از کاربران اصلا ایدهای نسبت به این عدد ندارد و برایشان سوال نمیشود که دلیل نوشتن 3.7 دقیقا چیست؟
به همین دلیل ما به شما پیشنهاد میکنیم که هر پاوربانکی که دیدید ظرفیت اسمیاش را حدود 25 تا 30 درصد کم کنید تا به عدد دقیقتری در مورد ظرفیت واقعی پاوربانک برسید. برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید هوشمندانهتر حتما راهنمای خرید پاوربانک را بخوانید.
نتیجه گیری
به طور کلی برای اینکه بفهمیم یک پاوربانک 10000 چند بار گوشی را شارژ میکند باید اول از همه به ظرفیت واقعی آن پی ببریم. زیرا عددی که روی پک نوشته شده و به عنوان ظرفیت پاوربانک شناخته میشود، عددی اسمی است و با واقعیت فرق دارد. یعنی این عدد بدون در نظر گرفتن اتلاف انرژی و در ولتاژ 3.7 ولت محاسبه شده است، در حالی که ولتاژ خروجی پاوبانکها برای شارژ گوشی موبایل و سایر دستگاهها از 5V شروع میشود. این اختلاف ولتاژ سبب افت ظرفیت اسمی شده و بطور میانگین با 85 درصد بازدهی محاسبه میشود.
بنابراین پیشنهاد میکنیم که حتما از برندهای قابل اطمینان که اطلاعات دقیق از محصول را به شما میدهند پاوربانک بخرید و قبل از خرید حتما به جدول مشخصات آن نگاهی بیاندازید.
-
پاوربانک فست شارژ 10000 برند اوی مدل Awei P37k749,000 تومان
-
پاور بانک 20000 برند T1 مدل T1-2711,749,000 تومان
-
شارژر همراه 20000mAh برند T1 مدل T1-0201,220,000 تومان
-
پاوربانک وایرلس 10000 برند T1 مدل T1-W1501,170,000 تومان