با EKG در ساعتهای هوشمند آشنا شوید
قابلیت EKG یا الکتروکاردیوگرام برای اولین بار در اپل واچ 4 رونمایی شد. بعد از آن KardiaMobile 6L از آن استفاده کرد و حالا هم گلکسی واچ 2 با این قابلیت هیجانانگیز پایش سلامتی وارد بازار شده است. قابلیتی که در هر لحظه قلبتان را رصد میکند و اطلاعات کامل و جامع در مورد وضعیت آن به شما نمایش میدهد. هشدارهایی برای مواقع ضروری دارد و برای افرادی که مشکل قلبی دارند یک ضرورت است. ورزشکاران و افراد عادی که فعالیت بدنی زیادی ندارند هم میتوانند از این قابلیت فوقالعاده استفاده کنند. قلب سوخت بدن را پمپاژ میکند و کوچکترین مشکلی میتواند سلامتی و حتی جان شما را به خطر بیندازد.
از این دستگاههای الکتروکاردیوگرام در ابعاد بزرگتر و مسلما با دقت بیشتر در بیمارستانها استفاده میشوند و احتمالا تا الان دیده باشید. چیزی که عموم مردم به آن نوار قلب میگویند. این نوع دستگاههای EKG به نوع 12-Lead معروفند. اپل واچ 4 از نسخهی محدودتر این دستگاه استفاده میکند اما همچنان کارایی و دقت مناسبی دارد. اگر یکی از افرادی هستید که به خرید ساعت هوشمند پرداختهاید، آیا میدانید این قابلیت روی ساعتهای هوشمند دقیقا چه کاربردی دارد و چه اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهد؟
EKG یا ECG دقیقا چیست؟
دستگاه الکتروکاردیوگرام فعالیت الکتریکی ضربان قلب را اندازه میگیرد. قلب شما به دلیل یک سیگنال الکتریکی (از نوع اختلاف یونی) و یک سیگنال عصبی باز و بسته میشود و خون را به اعضای بدن پمپاژ میکند. دستگاههای EKG سنتی از الکترودهای سربی که به اعضای بدن متصل میشوند استفاده میکنند و این سیگنالهای الکتریکی را اندازه میگیرند. این الکترودها فعالیت الکتریکی قلب را در سه جهت ارزیابی میکنند. (بالا و پایین، راست به چپ و جلو به عقب)
دکتر قلب با استفاده از EKG ریتم و سرعت و فلوی قلب شما را بررسی میکند و تمام این دادهها توسط سیگنالهای الکتریکی به اطلاعات قابل خواندن تبدیل میشوند. با استفاده از این اطلاعات مشکلات قلبی نظیر آریتمی و یا ایست قلبی و تپش قلب و … مشخص میشوند.
EKG همچنین میتواند تشخیص دهد کدام بخش از قلب شما بیش از اندازه کار کرده است و یا بزرگتر شده است. این موارد میتوانند علائم یک بیماری قلبی باشند و یا رگهای خونی شما دچار مشکل شدهاند و قلب را تحت فشار قرار دادهاند.
البته الکتروکاردیوگرام را با اکوکاردیوگرام اشتباه نگیرید. دستگاه اکو بسیار پیشرفته است و از امواج فراصوت برای رصد کردن قلب استفاده میکند. تومورهای قلبی، مشکلات رگها و یا دریچهها، بلاک شدن جریان خون و … توسط این دستگاه پیشرفته شناسایی میشوند.
ECG روی اپل واچ چگونه کار میکند؟
با خرید اپل واچ سری 4 یک EKG همراهتان خواهید داشت. الکترودهایی در تاج دیجیتالی آن تعبیه شدهاند و با پوششی از کربن نیترید و سیلیکون و کروم روی مچ دست شما قرار میگیرد. وقتی اپلیکیشن ECG را باز میکنید باید انگشتتان را روی قسمت تاج دیجیتالی آن قرار دهید. این کار را حتما باید زمانی انجام دهید که ساعت را به دستتان بستهاید. در این حالت اپل واچ EKG را فعال میکند و نوار قلب شما نمایش داده میشود.
دستگاههای EKG سنتی از 12 سنسور سربی برای این کار استفاده میکنند. در حالی که اپل واچ صرفا یک سنسور دارد. البته تحقیقات نشان دادهاند که تغییر چندانی در دقت آن ایجاد نمیشود و سیگنالهای الکتریکی در یک سنسور هم میتوانند به خوبی پردازش شوند.
اپلیکیشن ECG دو نوع ریتم قلب را به شما نمایش میدهد. یکی از آنها نوار قلب سینوسی معمولی است که با خط ممتد و فرکانسهای بالا و پایین آن نمایش داده میشود و دیگری AFib یا فیبر دهلیزی است. اگر این گزارش حاوی موارد نگرانکننده باشد این اپ به شما اطلاع میدهد و باید به دکتر مراجعه کنید.
در نظر داشته باشید که اپل واچ سنسور مجزایی برای مانیتور کردن ضربان قلب دارد و این قابلیت هیچ ارتباطی به EKG ندارد. هر چند در این اپلیکیشن اطلاعات هر دو این سنسورها نمایش داده میشوند. سنسور ضربان قلب در حالت پیشفرض فعال است و لحظه به لحظه میتوانید روی واچفیس اصلی ساعت ضربان قلبتان را ببینید و نیازی به لمس تاج دیجیتالی و فعال کردن آن ندارید.
EKG در گلکسی واچ اکتیو 2 چگونه کار میکند؟
سنسور الکتروکاردیوگرام در گلکسی واچ اکتیو 2 هم عرضه شده است. اما این قابلیت هنوز فعال نشده است و منتظر دریافت تاییدیه FDA است تا به طور رسمی روی این ساعت کار کند. به نظر میرسد این قابلیت در نیمهی اول سال 2020 قابل دسترسی خواهد بود. باید منتظر ماند و دید کدام یک از این EKG ها توان پردازشی و دقت بالاتری دارند.
مزایای ساعت هوشمند با قابلیت الکتروکاردیوگرام
سلامتی بدن برای همهی ما مهم است. مخصوصا سلامتی قلب که یکی از اعضای حیاتی بدن ماست. اپل واچ 4 و دستگاههای مشابه آن نمیتوانند مشکلات قلبی شما را حل کنند. جایگزینی برای دستگاههای مانیتور قلب هم نیستند. اما همچنان داشتن این قابلیت روی ساعت هوشمند میتواند روی سلامتی قلب شما تاثیر داشته باشد.
EKG تعبیه شده در اپل واچ و یا گلکسی واچ اکتیو 2 میتوانند اختلالات و مشکلات ناشناختهای که در روتین اصلی قلب شما ایجاد میشوند را شناسایی کنند و به شما هشدار دهند که باید به دکتر مراجعه کنید. اما آیا همه به EKG روی دستشان نیاز دارند؟ مسلما نه. اما این تکنولوژیهای درمانی میتوانند مشکلات ناگهانی و سکتههای قلبی را کمتر کنند. افرادی که این ساعتها را میبندند به فعالیت قلب خود آگاهترند و مشکلات آن را راحتتر شناسایی میکنند. برخی از این مشکلات ممکن است زندگی شما را تهدید کنند.
این دستگاهها با اتصال به اینترنت توصیههای لازم و کاربردی حین بالا رفتن ضربان قلب را به شما بدهند تا راحتتر شرایط بحرانی را پشت سر بگذارید. اگر تغییراتی در نوار قلب شما مشاهده شود که با الگوریتمهای تعبیه شده در نرمافزار همخوانی نداشته باشد به شما اطلاع میدهد و به طور کلی مراقبت بیشتری از قلب خودتان دارید.
میتوانید از دادههای آن خروجی بگیرید و در اپلیکیشنهای آنالیز قلب آنها را چک کنید. اپلیکیشنهای زیادی برای این قابلیت نوشته شدهاند و میتوانید در فروشگاه اپل واچ آنها را پیدا کنید.
حین انجام دادن ورزشهای سنگین و یا کوهنوردی، قلب در فعالیت ماکزیمم خود قرار دارد. چک کردن دائم ضربان قلب و نوار قلب میتواند اطلاعات بیشتری در مورد وضعیت قلبتان به شما بدهد. بدون نگرانی ورزش میکنید و از قلبتان به بهترین نحو ممکن مراقبت میکنید. این هم یکی از مزایای قابلیت EKG روی ساعتهای هوشمند است.
آیندهی ساعتهای هوشمند: آیا همچنان میتوان به پیشرفت این قابلیتهای درمانی امیدوار بود؟
اپل واچ 4 و گلکسی واچ اکتیو 2 تنها شروعکننده EKG بودند. بسیاری از شرکتهای مطرح حوزهی اسمارت واچ هنوز به این جریان نپیوستهاند و باید منتظر ماند و دید که آنها چه سورپرایزی برای ما دارند. اسمارت واچها کم کم به این حوزه روی آوردهاند. قابلیت Fall Detection یا ردیابی سقوط هم جزو همین قابلیتهاست که کم کم توسعه داده میشود. باید منتظر خبرهای دیگر از رقبای اپل و سامسونگ باشیم. یا شاید حتی خود اپل و سامسونگ در ساعتهای بعدیشان با قابلیتهای جدید موج جدیدی راه بیندازند.