چطور در مصرف باتری گوشی صرفه جویی کنیم؟
در حالی که زود خالی شدن باتری گوشی یکی از معضلات همیشگی کاربران گوشیهای هوشمند است، راهکارهای زیادی نیز برای کاهش مصرف باتری گوشی موبایل وجود دارد. بزرگتر شدن نمایشگر گوشیها و پیشرفتهتر شدن پردازندهها سبب شده تا در عین حال که مصرف باتری گوشی بالاتر میرود، استفاده از آن هم بهینهتر شود. با این حال باتریهای لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری آنچنان که انتظار میرفت ما را از شر پیامهای آزاردهنده Battery Low نجات ندادند و هنوز هم به دنبال این هستیم که چگونه مصرف باتری گوشی را کاهش دهیم؟
با اینکه صرفه جویی در مصرف باتری گوشی یکی از راههای افزایش طول عمر باتری گوشیهاست، اما همیشه نمیتوان با صرفهجویی کردن کار را پیش برد. چون هدف ما از خریدن گوشیهای هوشمند این است که بتوانیم از تمام پتانسیلهایش استفاده کنیم نه اینکه همیشه در حالت Power Saving نگهش داریم و هیچ لذتی از آن نبریم. بنابراین قصد داریم در ادامه یاد بگیریم که چگونه مصرف باتری گوشی را کم کنیم و در عین حال استفاده از آن را محدود نکنیم.
کدام عادتهای اشتباه باتری گوشی را ضعیف میکنند؟
در حالی که همه ما به دنبال راههایی هستیم که چگونه مصرف باتری گوشی را کم کنیم، باید حواسمان باشد که بعضی از عادتهایمان مستقیما به باتری گوشی آسیب وارد میکنند. کارهایی که خودمان هم از تاثیراتشان آگاه نیستیم و صرفا از روی عادت انجام میدهیم. روشهای تشخیص خرابی باتری گوشی را هم بخوانید تا اگر باتری شما آسیب دیده خیلی زودتر متوجه شوید تا روی بقیه قسمتهای گوشی تاثیر منفی نگذارد.
بستن همه برنامهها به طور همزمان
با اینکه این قابلیت در همه گوشیها وجود دارد، اما همیشه به نفع باتری گوشی عمل نمیکند. بستن بعضی از برنامهها که به طور مدام با آنها سر و کار داریم سبب میشود که پردازندهها هر بار انرژی زیادی برای اجرای دوباره خرج کنند و در نتیجه مصرف باتری را افزایش دهند.
رساندن باتری به شارژ 100 درصد
با اینکه حالا همه گوشیهای موبایل با باتری لیتیوم پلیمری کار میکنند، اما بهتر است گوشی را در یک بازهی 20 تا 80 درصدی شارژ کنید تا عمر بیشتری داشته باشد. بعضی از برندها مانند سامسونگ محدوده شارژ 85 درصد را برای باتری در نظر گرفتهاند که اگر انتخابش کنید بعد از این مقدار (حتی اگر گوشی به شارژ وصل باشد) شارژ شدن متوقف خواهد شد. شارژ بیش از حد یکی از دلایل داغ شدن بیش از حد گوشی موبایل است.
روشن نگه داشتن لوکیشن
با اینکه در حال حاضر بسیاری از برنامهها به GPS نیاز دارند، اما باز هم نیازی نیست که لوکیشن را همیشه روشن نگه داریم. روشن نگهداشتن همیشگی GPS یعنی اینکه گوشی به طور مداوم در حال دریافت سیگنال از ماهواره است تا مکان شما را ردیابی کند و چنین کاری میزان زیادی از شارژ باتری را میطلبد.
روشنایی صفحه خودکار
این قابلیت میتواند کاربردی باشد اما باز هم همیشه لازم نیست. زیرا وقتی گوشی در حالت Auto Brightness قرار دارد، صفحه بیشتر از چیزی که باید روشن میشود و چشم را اذیت میکند. به علاوه این نور زیاد مصرف باتری را هم بالا میبرد و با داغ شدن گوشی همراه است.
پیشنهاد مطالعه: علت خالی شدن ناگهانی باتری گوشی
10 راه حل برای اینکه چگونه مصرف باتری گوشی را کاهش دهیم؟
هرچقدر که گوشیهای هوشمند باریکتر و بزرگتر میشوند، جا برای باتریهای بزرگ و قوی کمتر میشود. در عین حال پیشرفت کردن شبکههای اینترنت به 4G و 5G و دقیقتر شدن سیستم GPS سبب شده تا صرفه جویی در مصرف باتری گوشی خیلی بیشتر از قبل نیاز باشد. پس راه حلهای زیر را دنبال کنید تا ببینیم چطور در مصرف باتری گوشی صرفه جویی کنیم؟
1) استفاده از تصویر بک گراند تیره
شاید به نظرتان غیر واقعی برسد، ولی انتخاب والپیپر سیاه خیلی در کاهش مصرف باتری گوشی موبایل موثر است. دلیلش هم این است که امروزه گوشیهای جدید اکثرا دارای نمایشگرهای AMOLED هستند. خوبی این نمایشگرها این است که فقط پیکسلهای رنگی را روشن میکنند و پیکسلهای سیاه همیشه خاموش میمانند. همین مسئله سبب میشود تا هرچه تعداد پیکسلهای سیاه گوشی بیشتر باشد، میزان مصرف انرژی صفحه نمایش نیز کمتر شود. این راه یکی از بیدردسرترین روشهای صرفه جویی در مصرف باتری گوشی است که تازه استایل جذابتری هم به صفحه موبایلتان میدهد!
2) روشن کردن حالت Dark Mode
گوشیهای اندرویدی از ورژن اندروید 10 به بعد به قابلیت Dark Mode یا Dark Theme مجهز شدند. با فعال کردن این ویژگی تم گوشی به حالت تیره تغییر میکند و بخشهایی که قبلا سفید بوده تیره یا مشکی میشوند. همین موضوع در ادامهی راه حل قبل باعث صرفهجویی در نور نمایشگر و کاهش مصرف باتری گوشی موبایل میشود. خوبی این روش این است که هیچ آپشنی را برایتان غیرفعال نمیکند و میتوانید مثل قبل از موبایلتان استفاده کنید.
3) خاموش نگه داشتن لوکیشن
خیلی از کاربران گوشیهای اندروید و آیفون همیشه گزینه GPS یا Location را روشن نگه میدارند. این درحالیست که خیلی اوقات اصلا نیازی به روشن بودن لوکیشن نیست و تنها کاری که میکند مصرف بیش از حد باتری است. برای صرفه جویی در مصرف باتری گوشی لازم است که حتما به فعال بودن یا نبودن لوکیشن توجه کنیم. خیلی از برنامهها نیازی به روشن بودن جی پی اس در بک گراند ندارند، پس وقتی داخل برنامه نیستید نیازی به روشن بودن آن ندارید. بهترین کار برای اینکه هم لوکیشن را داشته باشید و هم مصرف باتری گوشی را کاهش دهید این است که آن را در حالت Allow only while using the app قرار دهید. در این حالت، هر وقت وارد برنامه ای که نیاز به لوکیشن دارد بشوید، خودش به طور خودکار فعال میشود.
- برای انجام این تغییرات به تنظیمات گوشی در Settings رفته و به بخش Location بروید.
- در اینجا میتوانید انتخاب کنید که کدام برنامهها چه میزان دسترسی به لوکیشن داشته باشند.
در مورد بعضی از برنامهها مثل Google Maps که نیاز دائمی به لوکیشن دارند، میتوانید نقشه آفلاین گوگل مپ را دانلود کنید تا هر دفعه نیاز به روشن کردن GPS و اینترنت نداشته باشید.
4) خاموش کردن حالت خودکار Wifi
بعد از آپدیت اورئو، اندروید قابلیتی را اضافه کرد که با آن میتوانید همواره وای فای را در حالت روشن نگه دارید تا دنبال شبکههای اینترنت اطراف بگردد. هر طور که به قضیه نگاه کنیم میبینیم که کاهش مصرف باتری گوشی موبایل با وجود این قابلیت اصلا ممکن نیست. چون این برنامه در پس زمینه به طور مدام در حال اجراست و باتری گوشی را مصرف میکند. اما هیچ جای نگرانی نیست، زیرا میتوانید به راحتی با طی مراحل زیر این قابلیت را غیرفعال کنید:
- در تنظیمات Settings به قسمت Connections و Wi-Fi بروید
- در بالای صفحه سمت راست سه نقطه کوچک وجود دارد که میتوانید گزینه Advanced را در آن پیدا کنید
- در صفحه جدیدی که باز میشود آپشن Turn on Wi-Fi automatically را انتخاب کرده و غیرفعالش کنید
اگر این گزینه را در تنظیمات میبینید ولی به دلیل خاکستری بودن امکان تغییرش را ندارید، نیاز است که اول یک بار لوکیشن را روشن کنید تا فعال شود و سپس دوباره به صورت دستی غیر فعالش کنید.
5) خاموش کردن Auto Brightness
چگونه مصرف باتری گوشی را کاهش دهیم بدون اینکه خودمان را از قابلیتهای کاربردی اسمارت فون محروم کنیم؟ یک راهش این است که خیلی راحت حالت روشنایی خودکار را غیرفعال کنید. Auto Brightness شاید در نگاه اول کاربردی به نظر برسد، اما عملا صفحه را خیلی بیشتر از چیزی که نیاز است روشن میکند. روشن بودن بیش از حد نمایشگر هم یکی از بزرگترین عوامل مصرف باتری موبایل است که با این کار میتوانید کنترلش کنید.
با خاموش کردن حالت خودکار روشنایی، میتوانید هر موقع که لازم بود به طور دستی صفحه را روشن یا تاریک کنید تا بیش از حد نیاز هم نباشد.
6) کاهش زمان روشن بودن صفحه
حتی وقتی با برنامههای بهینهسازی گوشی کار میکنید، میبینید که یکی از گزینهها کم کردن زمان روشن بودن صفحه نمایش یا حالت Sleep است. برای اینکه تاثیر این زمان در صرفه جویی در مصرف باتری گوشی را درک کنید، در نظر بگیرید که وقتی Screen Timeout را روی 1 دقیقه میگذارید میزان مصرف باتری نمایشگر 4 برابر بیشتر از زمانیست که آن را روی 15 ثانیه قرار میدهید! به علاوه، روشن نگه داشتن صفحه برای 1 دقیقه یا بیشتر، فقط مناسب زمانهاییست که میخواهید روی گوشی کتاب بخوانید یا نیاز دارید که به دلایلی صفحه روشن بماند، در باقی مواقع روشن ماندن صفحه سودی ندارد و فقط مصرف باتری را افزایش میدهد.
7) کنترل رفرش شدن برنامهها
بعضی از اپلیکیشنها مانند ایمیل یا جیمیل هر چند وقت یک بار رفرش میشوند تا در صورتی که ایمیل جدیدی برایتان آمده باشد، آن را نمایش دهند. کنترل این مسئله خودش یکی از مصادیق کاهش مصرف باتری گوشی موبایل است. چون در این حالت برنامهها در بک گراند گوشی در حال فعالیت هستند و میزان زیادی از ظرفیت باتری را به خودشان اختصاص میدهند.
برای انجام این تغییرات میتوانید به تنظیمات Settings گوشی بروید و در قسمت Accounts گزینه Auto Sync را غیر فعال کنید. البته این تغییر ممکن است باعث شود تا نوتیفیکیشن ایمیلها را سر وقت دریافت نکنید. پس اگر منتظر ایمیل خاصی هستید، هر چند دقیقه یک بار وارد اپلیکیشن شوید تا به طور دستی Sync شود.
8) غیرفعال کردن ویجتها و والپیپرهای انیمیشنی
یکی از ویژگیهای گوشیهای اندروید این است که میتوانید برای هر برنامه یک ویجت روی صفحه اصلی قرار دهید تا دسترسی به آن اپلیکیشن راحتتر باشد. اما چیزی که به ما نمیگویند این است که این ویجتها چقدر بهینه هستند و تاثیرشان روی عمر باتری چیست؟ حقیقت این است که خیلی از این Widget ها حتی دسترسی سریعی هم به برنامه نمیدهند و لود شدنشان خیلی طول میکشد. از طرفی به دلیل فعال بودن در پس زمینه، RAM زیادی را هم اشغال میکنند و باتری را میخورند.
والپیپرهای Live هم با وجود زیبایی به خصوصی که دارند میتوانند مصرف باتری را افزایش دهند. پس اگر باتری گوشیتان ضعیف است یا موبایلتان خیلی وقت است عمرش را کرده، سعی کنید خیلی شرایط را برایش سخت نکنید و با همان والپیپرهای ثابت کنار بیایید.
9) غیرفعال کردن انیمیشنها
زمانی که خیلی با باتری گوشی اندروید دچار مشکل شدهایم و میخواهیم بدانیم چگونه مصرف باتری گوشی را کاهش دهیم باید دست به دامن تنظیمات Developer Options شویم. برای فعال کردن گزینه دولوپر به تنظیمات گوشی و بخش About Phone بروید. در این صفحه Build Number را پیدا کرده و حدود 7 بار پشت سر هم لمسش کنید. حالا وقتی به صفحه اصلی تنظیمات بروید میتوانید گزینه Developer Options را در انتهای صفحه پیدا کنید. وارد این بخش شده و به پایین صفحه اسکرول کنید تا به Window animation scale برسید. حالا اگر خیلی نیازمند کاهش مصرف باتری گوشی موبایل هستید میتوانید همه گزینههای Window animation scale و Transition animation scale و Animator duration scale را غیر فعال کنید.
این روش حالت انیمیشنی جابهجا شدن بین منوهای گوشی را حذف میکند و بیشتر مناسب زمانیست که باتری گوشی خیلی ضعیف شده و زود به زود خاموش میشود.
10) خاموش کردن Nearby Device در سامسونگ
گوشیهای سامسونگ به طور مداوم در حال اسکن موبایلهای نزدیک به خود هستند تا اگر اسپیکر، هندزفری بلوتوث یا ساعت هوشمند سامسونگ در اطرافشان بود به آن وصل شوند. با وجود اینکه این قابلیت بسیار کاربردیست و اتصال به اکسسوریهای هوشمند را خیلی راحت میکند، اما میتواند مصرف باتری را هم به طرز شگفتآوری افزایش دهد. پس اگر هیچ کدام از این اکسسوریهای هوشمند سامسونگ را ندارید، یا دارید ولی نمیخواهید استفادهشان کنید، Nearby Device سامسونگ را خاموش کنید تا قدمی هم در صرفه جویی در مصرف باتری گوشی برداشته باشید.
فراموش نکنید که برای بالا بردن طول عمر گوشیتان حتما از کابل شارژ باکیفیت و آداپتور اورجینال استفاده کنید.
نتیجه گیری
همه ما وقتی حسابی از باتری گوشی کار کشیدیم و خستهاش کردیم، دنبال این میگردیم که چگونه مصرف باتری گوشی را کم کنیم؟ اما باید این نکته را در نظر بگیریم که با وجود قابل شارژ بودن، باتریهای لیتیومی هم مانند باتریهای معمولی یک طول عمر مشخص دارند و بعد از مدتی ضعیف میشوند. پس در این مرحله فقط میتوانید جلوی ضعیفتر شدن باتری را بگیرید و اجازه ندهید که هر لحظه شارژ خالی کند. این کار هم با چند روش ساده که در بالا معرفی کردیم ممکن است و عملکرد گوشی را تا حد زیادی بهتر میکند. اگر شما هم راههایی برای کاهش مصرف باتری گوشی موبایل تان پیدا کردهاید و جواب گرفتهاید، در قسمت نظرات با ما درمیان بگذارید تا با بقیه کاربران به اشتراک بگذاریم. در انتها پیشنهاد میکنیم برای خرید بهترین لوازم برای گوشیتان حتما راهنمای خرید لوازم جانبی را بخوانید و از نکات گفته شده در آن استفاده کنید.